Cultuur & Media
AVROTROS

Stop met somberen! De wereld was nog nooit zo vredig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop met somberen! De wereld was nog nooit zo vredig

We zitten gevangen in een pessimistisch wereldbeeld en dat is vooral de schuld van de nieuwsmedia. "Er was nog nooit zo weinig geweld op aarde als nu", zegt dr. Ralf Bodelier, journalist en filosoof in dr Kelder en Co.

#265 - Optimisme is realisme - De Jortcast

Bodelier heeft een pauze ingelast in een omgekeerde kruistocht. Hij wandelt van Jeruzalem naar België en treedt daarmee in de voetsporen van Godfried van Bouillon, die de eerste kruistocht aanvoerde.

"De tocht die Godfried maakte, was uitermate bloederig en gewelddadig", zegt Bodelier. "Er zijn toen ongeveer anderhalf miljoen mensen gestorven. Er waren enorme problemen met geweld, met honger en dorst en soms stierven er 400 mensen per dag door een gebrek aan water."


Bodelier maakt zijn voettocht vooral om te schrijven over de vooruitgang die hij tegenkomt onderweg. "Wat ik nu doe is dat ik wandel voor landen als Israël, Palestina, Jordanië en Turkije. Dat zijn allemaal landen die wij toch zien als een beetje achterlijk, gewelddadig en niet echt bij de tijd. En ik laat zien, en daar gaat het om, dat er overal enorme vooruitgang wordt geboekt." Dat is vaak strijdig met het beeld dat wij van deze landen hebben.

Minder geweld

"Jij verzet je tegen het negativisme in de wereld?", vraagt Kelder. "Ik zie mezelf meer als een realist", antwoordt Bodelier. "Mensen hebben vaak een hele andere perceptie van wat er in de wereld gebeurt, dan de cijfers laten zien. Als je kijkt naar geweld bijvoorbeeld, dan zie je dat we twintig jaar geleden het dubbele aantal moorden hadden in Nederland, dan nu."

Niet alleen de moorden ook het wereldwijde aantal slachtoffers van oorlogen en terrorisme is nu op een dieptepunt als je kijkt naar pakweg de afgelopen 200 jaar. "Waar komt dat negatieve beeld dan vandaan?", wil dr Kelder weten. Bodelier wijst met een beschuldigende vinger naar de media en dan met name naar de nieuwsmedia die een onophoudelijke stroom berichten uitstort over de consument.

Media is de schuldige

"Het volk wordt gevoed met angst", constateert Jort Kelder. "Ja", beaamt Bodelier. "De wereld is veel kleiner geworden. Vroeger schreef de krant over een lokale moord en dan wist je precies in welke straat die moord gepleegd werd en dat je daar maar niet meer moest komen. Nu krijg je dagelijks berichten binnen over bijvoorbeeld een moord op zes Franse ingenieurs in Mali." Door de enorme afstand en het gebrek aan context lijkt het dan alsof er veel meer moorden zijn.

"Goed nieuws is geen nieuws", constateert Jort Kelder. "En het is kluitjesvoetbal, je hoort overal hetzelfde verhaal. Initiatieven om alleen goed nieuws te brengen worden ook als een beetje lullig gezien, een beetje domme mensen gedoe", zegt Kelder.

"Je moet als nieuwsmedium ook zeker niet alleen maar goed nieuws brengen", werpt Bodelier tegen. "Wel zou je als nieuwsconsument de telefoon weg moeten leggen. Als je twee goede kranten per week leest en een paar goede achtergrondprogramma’s kijkt of luistert dan ben je echt wel goed geïnformeerd. Je hoeft echt niet elk uur Nu.nl te checken."

Om het sombere wereldbeeld terug te dringen is minderen met hijgerig nieuws dus het devies volgens Bodelier. "En meer gaan wandelen." Over anderhalve week gaat hij dat zelf ook weer doen, als hij zijn omgekeerde kruistocht vervolgt.

Ster advertentie
Ster advertentie