Cultuur & Media
BNNVARA

Jongerenplatform Rasioneel wil dat racismedebat 'niet als opiniestuk' wordt behandeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerenplatform Rasioneel wil dat racismedebat 'niet als opiniestuk' wordt behandeld

Drie Rotterdamse studenten zijn naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties op zoek gegaan naar overzichtelijke informatie over racisme. Behalve moeilijke artikelen en lastige documentaires konden ze niets vinden. Daarom hebben zij het platform Rasioneel opgezet, vertelt Lara, één van de initiatiefnemers, in De Nieuws BV.

Op dit platform willen zij door middel van YouTube-video's en sociale media een makkelijk en toegankelijk platform vormen voor jongeren, waar zij samen een rationeel gesprek over racisme kunnen voeren. Vandaar de naam: Rasioneel.

"Met dit platform willen wij ervoor zorgen dat mensen hun eigen mening een beetje achterwege kunnen laten. En kunnen wij, door middel van cijfers en wetenschappelijke artikelen, jongeren informeren", vertelt de initiatiefnemer.

Gesprek rondom racisme

Volgens de makers van Rasioneel is het belangrijk dat het gesprek rondom racisme door iedereen gevoerd wordt, maar heeft niet iedereen de mogelijkheid dat in zijn of haar omgeving om te doen. Waardoor in de media vaak een afspiegeling van hun beeld van een gesprek over racisme wordt gevoerd.

"Als mensen al hun informatie uit de media halen, komt het vaak neer op erg subjectieve verhalen. Gebaseerd op meningen en ervaringen. Met Rasioneel willen wij dat anders doen, door te onderzoeken en wetenschappelijke informatie te gebruiken. En altijd transparant te blijven", aldus de initiatiefnemer.

Beroemde TikTok'ers

Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken heeft het platform beroemde TikTok'ers aan zich verbonden. "Op deze manier bereiken we een groter netwerk en wordt het aantrekkelijker om te gaan kijken voor jongeren", zegt de initiatiefnemer.

Maar ze willen niet alleen tieners bereiken. "We hopen met de video's die we maken ervoor te zorgen dat jongeren met hun ouders in gesprek gaan over dit onderwerp. Zodat het rationele gesprek zich uitbreidt. En juist de groep waar racisme nog dieper geworteld zit, ook bereiken."

Verschillende vormen racisme

Een voorbeeld van de gevolgen van racisme is dat mensen met een 'buitenlandse' achternaam soms lastiger aan een baan komen. Bij Lara is dit ook het geval. Zij heeft een witte huidskleur en is van Surinaamse afkomst. "Ik heb bewust mijn moeders achternaam gekregen. Op deze manier loop ik niet tegen de gevolgen van racisme aan, die mijn familie met hun achternaam wel ondervond", zegt de initiatiefnemer.

In de video's van Rasioneel wordt duidelijk gemaakt dat er verschillende vormen van racisme zijn. Met een bepaalde achternaam moeilijker aan een baan komen is een voorbeeld van institutioneel racisme. Door het op een laagdrempelige manier uit te leggen proberen de makers van Rasioneel de stof voor iedereen behapbaar te maken.

Eerste aflevering

Vandaag is de eerste aflevering online gezet. Hierin wordt de vraag 'wat is racisme en hoe zit het in Nederland?' behandeld. Nu de eerste aflevering online staat, zijn de makers al bezig met de volgende stap: het bedenken van voorlichtingen op scholen.

Rasioneel: Een rationeel gesprek over racisme

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie