Cultuur & Media
NOS

25 jaar NOS Radio 1 Journaal: Hoe correspondent Michel Maas live werd neergeschoten

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar NOS Radio 1 Journaal: Hoe correspondent Michel Maas live werd neergeschoten

Het is deze week 25 jaar geleden dat het NOS Radio 1 journaal van start ging. Voor die tijd had elke omroep zijn eigen actualiteitenrubriek, maar met ingang van 1 september 1995 werden alle redacties samengevoegd tot één grote nieuwsredactie, met redacteuren, presentatoren, verslaggevers, producers en regisseurs van alle omroepen. Het NOS Radio 1 Journaal was geboren.

Vandaag blikten we terug op de aanslagen Parijs in 2015. Correspondent Frank Renout stond net op het punt om naar bed te gaan toen de eerste meldingen binnenkwamen. Wat volgde waren enkele drukke dagen. Ook redacteur Hans Brom was ter plaatse. De hele stad ging ineens op slot, vertelt hij. ''Het was een lockdown avant la lettre. Alles ging dicht.''

Een ander bijzonder moment in geschiedenis van het NOS Radio 1 Journaal was eind 2018. Op Paarse Vrijdag vertelde Robbe (12) live in de uitzending dat hij uit de kast was gekomen. Presentator Winfried Baijens was van te voren behoorlijk zenuwachtig voor dat gesprek, vertelt hij. ''Ik zat daar serieus met zweet in mijn handen.''

De schrik was groot toen correspondent Michel Maas in 2010 live in de uitzending werd neergeschoten in Thailand. Daarna viel de verbinding weg. Ruim een half uur dacht iedereen in Hilversum dat hij dood was. Gelukkig was dat niet het geval en kan hij het hele verhaal nu navertellen.

Meer terugblikken? Bekijk dan hier de drie verhalen van gister:

Of beluister de podcast over 25 jaar NOS Radio 1 Journaal:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie