appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
STER Advertentie

Sanne Wallis de Vries is blij dat ze weer mag spelen: 'Ik was totaal onthand'

ANP
vrijdag 21 augustus 2020 | AVROTROS | EenVandaag Twitter

De nieuwe voorstelling van Sanne Wallis de Vries is een 'healing na corona'. Het publiek mag niet zingen, maar alleen neuriën en de cabaretière gaat met haar publiek in gesprek over de impact van de crisis. "Om te verwerken wat we hebben meegemaakt."

Luister hier de reportage

Het is in De Kleine Komedie in Amsterdam waar Sanne Wallis de Vries (49) op 7 maart de première speelt van haar nieuwe theatertournee Kom. Vijf dagen later is de cabaretière onderweg naar Kampen voor het tweede optreden als ze op de radio hoort dat meer dan 100 man in een theater vanaf dan verboden is. "Toen zijn we letterlijk ge-U-turned. We zijn teruggereden naar Amsterdam"

Imploderen

Terug in de hoofdstad gaat ze doen wat heel Nederland dan doet. "Eerst heb ik bijgeslapen, opgeruimd. Ik heb gestreken, ik heb allerlei banden aangehaald met mensen, met anderen heb ik gebroken. Toen had ik energie weer en toen implodeerde ik 's avonds om half negen." Het is het tijdstip waar ze normaal de planken op gaat. Dat gemis valt haar zwaar: "Ik was totaal onthand."

Wallis de Vries werpt zich dan op als ambassadeur voor de cultuur en zingt op TV, verkleed als Angela Merkel, een protestlied waarin ze cultuurminister Van Engelshoven onder vuur neemt. "De manier waarop de Nederlandse overheid met kunst en cultuur omgaat, dat is om je de haren uit je zak te trekken", zegt de cabaretière met Duits accent, terwijl de minister in het publiek zit.

110 zitplaatsen in De Kleine Komedie

Vooral kleine theaters voelen de pijn van de anderhalve meter samenleving. Juist bij hen blijven er maar weinig zitplaatsen over. De Kleine Komedie kan met anderhalve meter afstand zo'n 110 zitplaatsen bieden. Dat kan financieel eigenlijk niet.

Programmeur Floor Nikolas: "Ik heb het hele najaar opnieuw geprogrammeerd en alle artiesten gevraagd: wil je hier nog wel staan? En wil je dat dan ook doen tegen een iets hogere entreeprijs? En ook met een andere verdeling van het geld?"

 

Twee voorstellingen op één avond

In de praktijk betekent dat iets meer geld voor het theater en iets minder voor de artiest. Sanne Wallis de Vries is met de nieuwe regeling akkoord gegaan. Nu, een half jaar na de première van Kom klimt Wallis de Vries opnieuw de krakende trappen op van het podium van De Kleine Komedie. Niet met 'Kom', dat kost te veel. "Ik heb twee muzikanten en 2 technici bij me. Het is gewoon niet rendabel."

Het is een 'interimstuk' geworden: 'Heel' moet een interactieve healingsessie worden over corona. Met comedy, zang, dans en gastoptredens van (lokale) beroemdheden. Waarbij Wallis de Vries met een microfoon aan een hengel in gesprek gaat met haar publiek. Ze speelt nu twee voorstellingen op één avond. Of het niet erg veel is? "Ik ben zo blij dat ik meer mag spelen, ik zou het liefst vier keer spelen, vijf keer. Serieus, ik ben zó blij dat ik weer mag. Het is ook leuker voor iedereen in mijn omgeving. Ik ben anders gewoon niet te doen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1