Cultuur & Media
BNNVARA

Berdien Stenberg: 'Rondo Russo betekende álles voor mij'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Berdien Stenberg: 'Rondo Russo betekende álles voor mij'

Zeg je Berdien Stenberg, dan zeg je Rondo Russo. De dwarsfluitiste scoorde in de jaren tachtig haar grootste nummer 1-hit met het licht-klassieke nummer. Het was het startschot van een succesvolle carrière vol internationale hits en miljoenen verkochte platen. In de rubriek 'Een Goed Stel' van De Nieuws BV vertelt Berdien Stenberg over de liefde voor haar instrument.

Van kinds af aan was Berdien Stenberg gegrepen door de klank van fluit. Haar vader nam haar mee naar een concert van het Overijssels Philharmonisch Orkest, en daar zag ze voor het eerst een dwarsfluit. Dat moment heeft grote indruk gemaakt: "Als kind was mijn keuze zo snel gemaakt. En uiteindelijk is dat zo beslissend geweest voor mijn leven."

Quote

Emotie laat zich vertalen in je lichaam door adem, en zonder adem geen fluit

Berdien Stenberg

Adem

Volgens Stenberg bestaat er geen mooier instrument dan de dwarsfluit. "Dit instrument ligt mij nauw aan het hart en misschien heeft het er mee te maken dat ik heel veel emotie kwijt kan op dit instrument. Emotie laat zich vertalen in je lichaam door adem, en zonder adem geen fluit. Dus die adem is van wezenlijk belang voor het leven, maar ook voor een fluitspeler."

Rondo Russo

Stenberg scoorde daarna haar eerste nummer 1-hit in 1983. Het werd ook gelijk haar allerbekendste: Rondo Russo. "Dit nummer was voor mij álles. Het was mijn eigen keus, ik vond het een catchy nummer. Ik had het al heel lang op mijn repertoire." Haar platenmaatschappij twijfelde over het uitbrengen van de LP, maar Berdien wist ze toch te overtuigen: "Met de elektronica die op dat moment heel populair was in de popmuziek wisten we daar een sound aan te geven die helemaal paste in het plaatje. Het klassieke strijkorkest met fluit in combinatie met populaire instrumenten als de LinnDrum en sequencer. En dat werd Rondo Russo in 1983."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=DCmMsQxT3tw" start="false"}

Met haar muziek wilde Stenberg een brug slaan tussen het klassieke en het populaire genre. Dat werd niet altijd even enthousiast ontvangen, en nog steeds niet. "Klassieke musici, of mensen die denken dat ze in die klassieke cultuur passen, kunnen nog steeds heel neerbuigend of laatdunkend zijn over wat er elders gebeurt in datzelfde muzikale vakgebied. Maar vergis je niet, wat een Adele of een Prince hebben neergezet is waanzinnig. Dus doe daar niet laatdunkend over."

Quote

De gouden is natuurlijk prachtig. Als ik ernaar kijk word ik er helemaal verliefd op

Berdien Stenberg

Goud vs zilver

Berdien Stenberg heeft een zilveren en gouden dwarsfluit. "De gouden is natuurlijk prachtig. Als ik ernaar kijk word ik er helemaal verliefd op. Maar ik speel er op dit moment eigenlijk helemaal niet op, want het instrument past minder goed bij de wijze waarop ik een klankvoorstelling maak." Stenberg's voorkeur gaat uit naar haar zilveren fluit, omdat het beter past bij de klank voor ogen heeft. "Daar voel ik me meer op thuis, kan ik beter doen wat ik wil muzikaal wil. En dan gaat het over het kleuren van een klank. En dat noem ik het knutselen van het fluitspel."

Ook al speelt Stenberg liever op haar zilveren dwarsfluit, de gouden is meer waard. Zeker nu de goudprijs zo gestegen is. Toch had het niet veel gescheeld of het instrument was gestolen: "Ik wilde een groter voetstuk op mijn fluit, en dat moest op maat gemaakt worden. Nu is er een fantastische fluitbouwer in Grolloo en zij zei: stuur maar op! En hoe het is gegaan weet ik niet, maar hij heeft een dag bij haar in de brievenbus gezeten, en iedereen kon hem meenemen. Maar gelukkig is dat niet gebeurd."

Een Goed Stel: Berdien Stenberg heeft een gouden én zilveren dwarsfluit

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie