appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Nederlander ontdekt exacte locatie laatste werk Van Gogh

ANP
dinsdag 28 juli 2020 | NOS | NTR | Redactie

Lange tijd was het een mysterie waar de locatie op het schilderij Boomwortels van Vincent van Gogh precies lag. Maar Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh, is het gelukt. Per toeval zag hij op een ansichtkaart uit 1900-1910 de locatie van het schilderij.

Annephine van Uffelen ging met Nieuwsuur samen met de ontdekker naar de bestemming van het schilderij: het Franse dorpje Auvers-sur-Oise. "Door corona moest dat even uitgesteld worden, maar uiteindelijk is het gelukt. Hij ging daar rondlopen en ontdekte het, " zegt zij in Nieuws en Co.

Van Gogh maakte Boomwortels op 27 juli 1890, enkele uren voordat hij een zelfmoordpoging deed. Het werk, dat onvoltooid is, toont een helling met boomstammen en -wortels. Het gaat om hakhoutbomen boven op een mergelafgraving, zoals die rond Auvers-sur-Oise te vinden waren. Over het beladen schilderij is decennialang gespeculeerd.

Niet zomaar een ontdekking

Maar hoe konden ze zo zeker zijn dat deze bomen op Boomwortels staan afgebeeld?  "De experts van het Van Gogh Museum hebben een boomhistoricus erop afgestuurd die moest bevestigen dat het de boom op het schilderij was."

Inmiddels is bevestigd dat het de juiste bomen zijn. "Nu moet er nog bepaald worden wat er met de locatie gaat gebeuren. Tot vandaag wisten de mensen in het dorp niet eens dat het bos bij dit schilderij hoort."

Naast de locatie van het schilderij vond Van Veen ook nog een radiofragment. "Dat is gemaakt in de jaren '50 en werd eigenlijk verloren gewaand." In het fragment is de dochter van de herbergier geportretteerd die ooit door Van Gogh geschilderd werd.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1