appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Angela de Jong werd niet veel wijzer van het racismedebat

NPO Radio 1
maandag 13 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Gisteren was de themadag over racisme en discriminatie bij de NPO, onder andere met het debat De Stelling van Nederland. Tv-recensent Angela de Jong vond het een vermakelijk "meningencircus", maar werd niet echt op andere gedachten gebracht, zegt ze in Spraakmakers

Het Mediaforum met Hasna el Maroudi en Angela de Jong

"Iedereen riep wat, maar daar bleef het dan bij", aldus De Jong. Toch vond ze het wel leuk dat ze ook nieuwe mensen hoorden met meningen die ze nog niet kende. "Bijvoorbeeld een vrouw met MS die zei: wat nou white privilege? Ik merk er helemaal niks van!"

Voor de uitzending was er al veel discussie over het debat en keuze voor debatleider Jort Kelder. "Jort maakte daar best een hele leuke show van." Volgens De Jong is Kelder bij uitstek een scherpe debatleider omdat hij scherp en met humor reageerde. "Hij maakt er een leuk theater van." 

Geen boycot  

Hasna El Maroudi was medeorganisator van een gesprek over racisme dat tegelijk met De Stelling van Nederland werd gestreamd op het kanaal van de VPRO. Nederland, we moeten het hebben over racisme, heet het gesprek dat hier terug te kijken is. 

"Ik kan me voorstellen dat het aanvoelt als een soort statement, maar het was op geen enkele manier een boycot", zegt El Maroudi in Spraakmakers.

Gesprek 

De VPRO wilde op deze racisme-themadag ook wat doen, en El Maroudi koos speciaal voor een gesprek in plaats van een debat. "Wij hadden nadrukkelijk niet gekozen voor een debatvorm, maar om verschillende deskundigen uit de wetenschap, activisme en journalistiek aan het woord te laten en met kijkers het gesprek aan te gaan." 

El Maroudi stoort zich aan het feit dat er veel meningen zijn in deze discussie, terwijl ze eigenlijk wil dat er een oplossing komt voor het probleem in de samenleving. "Laten we een basis neerleggen van kennis en van daaruit het gesprek met elkaar aan waarin er geluisterd wordt en niet geschreeuwd." 

Het Mediaforum met Hasna el Maroudi en Angela de Jong

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1