appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Opinie in de krant: 'Heftig om een mening monddood te maken'

Pexels
maandag 8 juni 2020 | KRO-NCRV | Teunie Stoffele

De Amerikaanse krant de New York Times (NYT) ontsloeg dit weekend de chef van de opinieredactie vanwege het plaatsen van een artikel. Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts in Spraakmakers: "Het is wel heftig om een mening mond dood te maken." 

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Ingrid Spijkers

De senator van Arkansas schreef een opiniestuk voor de krant. Het artikel had de kop Send in the Troops waarin hij opriep tot het inzetten van het leger tegen de eigen – demonstrerende – bevolking. 

De redactie van de NYT ondertekende een petitie tegen het opiniestuk waarop de chef, die het stuk niet had gelezen, het stuk introk voor de gedrukte krant. En dat is opmerkelijk volgens Wijndelts. "Redacteuren daar mogen eigenlijk niks zeggen over wat er in de krant gepubliceerd wordt." 

Wijndelts is in principe altijd voor het publiceren van verschillende meningen, ook als je het er niet mee eens bent. Hij kan zich voorstellen dat het stuk in dit geval feitelijk onzorgvuldig was en tendentieus en dat het daarom niet geplaatst is. 

Geert Wilders 

Hetzelfde maakte hij jaren eerder mee als redacteur van NRC. Toen kwam op de opinieredactie van NRC een stuk binnen van politicus Geert Wilders waarin hij pleitte voor het afschaffen van de Koran. "Dat was een slecht beargumenteerd verhaal", aldus Wijndelts. Daarom besloot 'zijn' toenmalige krant het daarom niet te publiceren. De Volkskrant publiceerde het wel en er ontstond een rel. 

Wijndelts vindt het in het geval van de New York Times erg vreemd dat een chef moest sneuvelen. 

Opinie 

De president van de Algemene Rekenkamer noemt het merkwaardig dat in een vrij blad in een vrije samenleving de verantwoordelijke chef van de opiniepagina wordt ontslagen om de mening van een senator. "Het staat nota bene op de opiniepagina." 

Hij haalt het klassieke standpunt van de Franse schrijver Voltaire aan om de vrijheid van pers- en meningsuiting te onderschrijven. "Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen". 

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Ingrid Spijkers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1