appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoeveel aandacht moeten anti-5G en anti-lockdown demonstranten krijgen?

ANP
woensdag 6 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Actievoerders tegen de lockdown, maar ook tegen 5G en de mainstream media lieten gisteren luidruchtig van zich horen in onder meer Den Haag en Utrecht. Hun standpunten zijn omstreden. In hoeverre moeten media hier aandacht aan besteden?

Het Mediaforum met Roos Schlikker en Elger van der Wel
In Den Haag liep de demonstratie uit de hand en werden zo’n tachtig actievoerders opgepakt. Elger van der Wel woont aan de route in Utrecht waar gisteren zo’n 200 auto’s reden met leuzen als 'NOS fake news', '5G weg ermee' en 'einde aan de lockdown'. 

Feiten en meningen 

Volgens hem moeten in nieuwsberichten de wetenschappelijke feiten nooit tegenover de 'meningen' van dit soort demonstranten worden gezet. "Dat noemen ze een false balance. Wetenschappers weten er iets van en iemand die wat heeft gegoogeld op een dubieuze complotsite, weet er niets van." 

Volgens Parool-columnist Roos Schlikker is deze groep demonstranten maar klein en worden hun ideeën niet breed gedragen in de samenleving. Volgens haar moet de taak van de media zijn om de als feiten gepresenteerde uitspraken van de demonstranten te weerleggen. "Deze mensen kun je niet meer overtuigen, die hebben hun overtuiging en dat mag." 

Blijven informeren 

Wel is er volgens haar ook een groep mensen die minder goed geïnformeerd is en misschien denkt "er zit wat in." Hen moet je volgens haar blijven informeren over hoe het zit volgens de wetenschap. Schlikker: "Dan kunnen ze zelf weer bepalen of ze die wetenschap vertrouwen." 

Het Mediaforum met Roos Schlikker en Elger van der Wel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1