appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Onzekerheid is grootste vijand van de filmindustrie'

Kyle Loftus (Pexels)
dinsdag 14 april 2020 | AVROTROS | Jur Peppels

Het zou dé filmhit van deze zomer moeten worden. De nieuwe film van Disney Pixar: Soul. Na James Bond is dit de nieuwste blockbuster die nog even moet wachten. De makers van de film Soul maakten vandaag bekend de film uit te stellen tot november. Filmjournalist Noa Johannes voorziet een spannende tijd in de filmwereld.

Filmjournalist Noa Johannes over uitstellen blockbusters

"Het uitstellen van dit soort films kost heel veel geld. James Bond kost 30 tot 50 miljoen, volgens schattingen. Maar, zeker met de blockbusters, wordt nog steeds het meeste geld in de bioscopen opgehaald. De laatste James Bond haalde wereldwijd 1 miljard euro op…"

Film-file

Krijgen we dan straks een film-file? "In het najaar, als de films nu zouden moeten uitkomen, komt er een bottleneck. Dat heeft ook grote consequenties. Is het wel wenselijk als we massaal naar de bioscoop gaan?"
Om nog naar te zwijgen over de concurrentie, benadrukt Johannes. Ze vreest voor de ondergang van verschillende 'kleinere' films als er een vloedgolf volgt van blockbusters die tegelijkertijd uitkomen. Kun je dan niet toch beter je arthouse product al online uitbrengen? Johannes: "Onzekerheid is de grootste vijand op dit moment. Er wordt wel gekeken naar alternatieven, maar dan nog is het heel erg koffiedik kijken." En dus wacht iedereen nog af.  

Streaming vs. bioscoop

De verhouding tussen streaming en de bioscoop stond de afgelopen tijd natuurlijk ook al onder druk. "Disney heeft niet voor niets Disney+ opgericht", meent Johannes. "Al zijn bioscoopreleases nog altijd belangrijk. Frozen 2 kwam eerst in de bioscoop uit, voordat het op hun streamingplatform kwam. Maar aan de andere kant: de streamingdiensten hebben een toename in het aantal abonnees. Dus het wordt een spannende tijd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1