appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Overleden Asterix-maker Uderzo (92) was de 'peetvader van de strip'

AFP
dinsdag 24 maart 2020 | NOS | NTR | Redactie

Asterix-tekenaar Albert Uderzo is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat aan het Franse persbureau AFP weten dat Uderzo in zijn slaap stierf aan een hartstilstand en dat zijn dood niet is veroorzaakt door het coronavirus. "Hij was al een paar weken erg moe."

Asterix-maker Uderzo (92) overleden

Fransman Uderzo (Fismes, 1927) begon al met tekenen toen hij nog op de kleuterschool zat. Eerst tekende hij vooral Disneyfiguren na, later verzon hij ook eigen karakters. Uderzo vond werk als illustrator van romans en hij maakte strips voor de kranten France Dimanche en France Soir. Ook begon hij een eigen strip: Belloy, Le Prince Rollin.

Kuifje

In de jaren 50' leerde hij in Brussel René Goscinny kennen, met wie hij ging samenwerken. Met Uderzo als tekenaar en Goscinny als scenarioschrijver maakten ze voor het Belgische stripweekblad Kuifje de serie Oumpah Pah le Peau-Rouge (Hoempa pa) en Jehan Pistolet (Johan Pikbroek).

Voor het nieuwe Franse stripblad Pilote, waarvan Uderzo tevens artistiek directeur was, ontwikkelde hij in 1959 samen met Goscinny de strip Asterix, die meteen een groot succes werd.

Nachtmerrie voor Caesar

De Asterix-verhalen spelen zich af rond het jaar 50 voor Christus in een klein dorpje in Gallië, dat er als enige in is geslaagd om de invasie van de Romeinen te weerstaan.

Dat hen dat is gelukt, komt door een toverdrank die de dorpsbewoners oersterk en onoverwinnelijk maakt. Asterix en zijn dorpsgenoten vormen een ware nachtmerrie voor de Romeinen en hun aanvoerder Julius Caesar.

De kleine, magere, maar bijzonder slimme Asterix is de hoofdpersoon van de strip. Zijn beste vriend Obelix is in alles zijn tegenpool. Hij is groot en sterk, maar oliedom en met een voorliefde voor gebraden everzwijn.

De vele gevechten met de Romeinen, dubbele bodems, grappen over Franse en Europese stereotypen en de vele woordspelingen droegen bij aan het grote succes van de strip. Volgens de Franse uitgever zijn er ruim 350 miljoen exemplaren van verkocht. De albums zijn in meer dan 110 talen en dialecten uitgebracht.

Na de dood van Goscinny in 1977 nam Uderzo ook de verhalen op zich, maar de kwaliteit van de strip ging volgens kenners vanaf dat moment achteruit. De Franse krant Libération noemde Uderzo een "even beklagenswaardige schrijver als goed tekenaar".

Afscheid

In 2011 kondigde Uderzo zijn afscheid aan. Hij had toen 34 albums en 11 speelfilms gemaakt. Ook staat er niet ver van Parijs een Asterix-pretpark.

Uderzo tekende Asterix nog eenmaal in 2015, als eerbetoon aan de gedode cartoonisten bij de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. In de strip, die in meerdere Franse kranten verscheen, zegt Asterix "ook ik ben Charlie".

Dit was zeer tegen de zin van Uderzo's dochter Sylvie die vroeger zijn werk beheerde. Ze probeerde haar vader wilsonbekwaam te laten verklaren. Er volgde een rechtszaak die Uderzo won. Vader en dochter hebben zich uiteindelijk met elkaar verzoend.

Droevige dag

Voor Jaap Toorenaar, docent klassieke talen op het stedelijk gymnasium van Leiden, is het een droevige dag. "Komt er eens nieuws dat niet corona-gerelateerd is, en dan is dit het...", zegt hij in Nieuws en Co. "Gelukkig heeft hij een mooie dood gehad. Hij is in zijn slaap overleden."

Als leraar Latijn is hij Uderzo dankbaar. De Asterix-stripboeken spelen zich rond 50 voor Christus af en geven een mooi inkijkje van het normale leven in de Romeinse tijd. "Je leert een hoop, zonder dat belerend was. Er wordt wel eens gezegd dat 30 jaar Asterix meer heeft bijgedragen aan kennis van de Romeinen dan 500 jaar universitaire studies."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1