appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

Snak jij naar een cultureel verzetje? Deze culturele ondernemers hebben genoeg tips voor je

Pexels
zaterdag 21 maart 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Musea, bioscopen en theaters zijn dicht: hoe komen we dan toch aan onze culturele trekken? De Nieuws BV heeft de antwoorden: iedere dag vertelt iemand die door de coronacrisis getroffen is, wat hem of haar door de leegte heen helpt en daarbij krijg jij als lezer een culturele tip wat je thuis kunt doen.

Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle trapt af en raadt aan om de straat op te gaan. "Als je kunst wil zien, is er ook heel erg veel wat gewoon op straat staat. Nederland is een grote beeldentuin." Kijk bijvoorbeeld op de website van je gemeente, vaak kun je daar vinden welke kunstwerken er te vinden zijn bij jou in de buurt. "Je kunt zo je eigen wandeling uitstippelen."

Het Allermooiste - Kunst in de openbare ruimte

Geniet van je favoriete muziek

Tim Knol heeft een groot deel van zijn tour moeten afzeggen door het coronavirus en maakte zich daar wel zorgen om. "Je moet even heel snel schakelen, in een keer worden er elf shows gecanceld. Ongelukkiger kon niet, ik heb net een huis gekocht." Toch probeert de singer-songwriter positief te blijven, van diverse live opnames maakt Knol een plaat die hij volgende week online wil aanbieden. Tot slot heeft Knol nog een tip voor thuis: "Luister naar je favoriete artiesten, muziek maakt mij blij en geeft mij de juiste emoties om door deze dagen heen te komen."

Het Allermooiste - Geniet van jouw favoriete muziek

Lees veel boeken

Het nieuwste boek van Thomas Verbogt ligt net in de winkel, maar helaas heeft de schrijver zijn boektour moeten afzeggen. Na de coronacrisis hoopt hij alsnog langs boekwinkels en theaters te kunnen gaan, maar dan om met lezers te praten over wat zij van het boek vinden. "Nu zit ik weer in mijn werkkamer, normaal is dat een wanorde en die ben ik nu een beetje aan het herstellen. Het is een ordening van mijn leven." Naast een leeg bureau geeft Verbogt als tip mee: "Doe wat ik ook doe, heel veel boeken lezen, heel veel films en documentaires kijken."

Het Allermooiste - Thomas Verbogt: 'Ga heel veel boeken lezen.'

Verdwijn in boeken en ga lekker dansen

Sanne Wallis de Vries was druk bezig met haar theatertour "Kom". Dat veranderde onderweg naar haar show in Kampen. "Toen hoorden we de persconferentie live op de radio, met daarin het bericht dat er niet meer dan 100 mensen bij elkaar mochten komen. Toen werden we allemaal stil. We werden meteen gebeld, van: het gaat dus niet door. Ik vond het zo erg." Wallis de Vries geeft twee tips. De eerste tip is: ga boeken lezen. "Pak een boek en verdwijn er lekker in. Verdwijn in de levens van andere mensen." De tweede tip die ze geeft is een actievere tip. "Ga bewegen. Zet je lievelingsmuziek op, ga lekker dansen, maak een filmpje van je dansje, stuur het naar iemand die je kent en vraag of iemand ook gaat bewegen."
 

Het Allermooiste met Sanne Wallis de Vries - Ga dansen!

 
 

Kijk films en ga de verdieping in

Vrijdag 20 maart zou de opening zijn van filmfestival 'Movies that Matter'. Een filmfestival van circa tachtig films. Het festival is grotendeels naar online verplaatst. Artistiek directeur van het filmfestival Margje de Koning praat ons bij: "We hebben bijna twintig films kunnen selecteren die online te zien zijn. Ook staan er op onze website interviews met filmmakers. Het feit dat je van alle filmmakers wiens film online te zien is, interviews kan zien waardoor je toch die verdieping hebt, is erg bijzonder." De Koning raadt de film Lamentations of Judas aan. “Het is echt een meesterwerk, vergeving staat hoog in het vaandel, prachtig. Deze film kan je dit weekend zien en dat zou ik zeker doen!" Ga voor de films en de interviews naar: www.moviesthatmatter.nl.
 

Het allermooiste - Margje de Koning: Filmfestival 'Movies that Matter'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1