appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het woord van de week: snollebollisering

ANP
woensdag 11 maart 2020 | KRO-NCRV | De Taalstaat

De ‘woordbewaarder’ en directeur van De Dikke van Dale Ton den Boon kwam in De Taalstaat zoals gebruikelijk met het woord van de week. Hij koos niet voor een corona-gerelateerd woord, maar voor het woord 'snollebollisering'. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Den Boon: "Het woord was donderdag te horen in het tv-programma Op 1 en ik zag dat het op Twitter was overgenomen." Het verwijst naar het verschijnsel waar een persoon of partij zowel linkse als rechtse denkbeelden heeft en nu eens de nadruk op de linkse en dan weer de nadruk op de rechtse ideeën legt.

De Snollebollekes 

Den Boon: "Het is afkomstig van de feestband De Snollebollekes, die populair zijn geworden met het zingen van een lied, waarbij het publiek van links naar rechts beweegt."

Tijdsgeest 

Volgens Den Boon is het een interessant woord, omdat het goed de hedendaagse tijd weergeeft. "Mensen shoppen qua standpunten bij links en rechts." Bijvoorbeeld op cultuurgebied links, op economisch gebied rechts. 

Den Boon denkt dat 'snollebollerisering' of 'snollebollekerisering' (beide varianten komen voor) best een woord zou kunnen worden. Vorige jaar las de Van Dale-directeur op Twitter ook al eens de term 'snollebollekespolitiek'. "Het leeft echt." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1