Cultuur & Media
VPRO

'Als je zegt 'ik weet het beter' ben je niet meer welkom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je zegt 'ik weet het beter' ben je niet meer welkom'

Hans Aarsman schrijft wekelijks over de analyse van nieuwsfoto’s in de Volkskrant. Zijn moeder had eigenlijk liever gezien dat hij dokter zou worden maar dat werd hij niet. Hij werd iets anders: fotodetective. Zijn werk lijkt, via een omweg, wel een beetje op het werk van een arts. Alleen diagnosticeert hij geen patiënten. Hij diagnosticeert foto’s van verfvlekken, eeuwenoude schilderijen en nieuwsfoto’s.

Nu staat Aarsman in het theater met de voorstelling Dokter Aarsman: daarin behandelt hij de kwesties uit de dagelijkse praktijk. Hij vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="124583" caption="Hans Aarsman bij Nooit Meer Slapen:" }

Kijken zonder oordeel

"Als je een situatie bekijkt met een protocol, dan dicteert dat protocol welke vragen je stelt en waar je op let", vertelt Hans Aarsman. "En als je het protocol braaf volgt, dan staat je associatieve en innovatieve vermogen uit. Soms moet je protocollen volgen, als je een auto wil starten of als je met een geweer wil schieten in het leger. Maar als je iets wil ontdekken, dan moet je je intuïtie gebruiken en niet als halve robot protocollen naleven."

Quote

Hoe kan deze hypothese worden bewezen?

Hans Aarsman

Met een open blik de wereld in kijken, dat is belangrijk als 'fotodetective'. Je oordeel uitstellen ook. "Al klinken de gesuggereerde oorzaken of redenen erg bizar. Ook dan moet je niet zeggen, 'Nee, want… enzovoort.' Maar zeg: 'oké, misschien een beetje een raar scenario. Maar stelt dat het klopt, hoe kan het dan worden bewezen?'"

"Want als je dat doet", zegt Aarsman, "én als je de goede vragen stelt. En daarbij elkaar de ruimte geeft, de hiërarchie wegneemt, dan ontstaat er binnen twee uur iets geniaals. Dan kom je tot nieuwe inzichten, ontstaan er veel verschillende scenario’s en durven mensen vrij en open te denken."

Hans Aarsman in Nooit Meer Slapen over het analyseren en diagnostiseren van personen op portretten.

Verfvlekken analyseren

Hans Aarmans geeft les aan coassistenten, les diagnosticeren. "De lol van diagnosticeren moet je weer aanzetten. Je moet de protocollen weghalen." En dat diagnosticeren heeft helemaal niet zoveel te maken met ziektes per se. "Wat ik bijvoorbeeld doe, is foto’s van verfvlekken diagnosticeren aan de hand van het spetterpatroon."

"Je kunt daaraan aflezen van hoe hoog de val was, wat de route het verfblik heeft afgelegd? Hoe zijn de spetters en patronen ontstaan?” Op het begin snappen de artsen vaak niet wat dit nu met hun vak te maken heeft. Maar uiteindelijk enthousiasmeert het ze wel.

Open en nieuwsgierige blik

Onbevooroordeeld en onbevangen de wereld inkijken is belangrijk, juist ook voor artsen. Blijven hangen in je eigen idee kan levensgevaarlijk zijn, legt Aarsman uit.

"Vroeger, het idee dat artsen iets aan hun handen hadden waardoor patiënten stierven, dat ging er niet in. Artsen zouden mensen genézen, niet ziek maken. Artsen mochten daarom hun handen niet meer wassen. Zij kónden niet de oorzaak zijn van ziektes." Blijf daarom naar de feiten kijken, zegt Aarsman, want feiten geven de oplossing.

"Besef dat de werkelijkheid ook maar één kokertje is, waardoor je ernaar kijkt. Ik word heel gelukkig als ik het gevoel krijg dat er veel meer te zien is, veel meer dan alleen dat ene frame, gegeven door dat ene kokertje."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie