Cultuur & Media
KRO-NCRV

Schurkt Ellie Lust op Patrouille kritiekloos aan tegen politieterreur?

foto: YouTube/AVROTROSfoto: YouTube/AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Schurkt Ellie Lust op Patrouille kritiekloos aan tegen politieterreur?

Er is veel kritiek op de eerste aflevering van het nieuwe tv-seizoen van Ellie op Patrouille. Dit keer liep Ellie Lust mee met de omstreden Filipijnse politie. Elske Schouten van NRC vond dat er wel heel veel empathie was voor de agenten terwijl er iedere avond wel iemand omgelegd werd door die politie.

Duizenden doden

Adjunct-hoofdredacteur Schouten is voormalig correspondent in Zuidoost-Azië voor NRC en kent het land goed. Sinds president Rodrigo Duterte daar aan de macht is, zijn al duizenden mensen gedood in zijn war on drugs. Deze houdt in dat de politie iedere 'drugsdealer' ter plekke mag doodschieten.

Volgens Schouten werd deze "super omstreden" drugsstrijd wel genoemd in het programma van Lust, maar werd niet voldoende duidelijk wat het precies inhoudt. "Het gaat vaak om kleine, arme drugsdealers uit de sloppenwijken die gewoon worden neergeknald en veel familie achterlaten." De teneur was volgens Schouten voornamelijk dat de politie het daar het zo zwaar heeft.

Het programma meldde dat er in deze drugsstrijd al 6000 mensen zijn omgekomen, maar mensenrechtenorganisaties spreken van veel hogere cijfers.

Opgeruimd staat netjes

In het programma gebeuren volgens Schouten hele rare dingen. Ze haalt een scène aan waarbij een man is neergeschoten. De man ligt op de grond wanneer Lust aan komt, waarop zij ontdekt dat de man nog ademt.

"Ze riep: 'hij ademt nog. Ambulance!' Maar je zag heel duidelijk dat er totaal geen interesse was bij de agenten om de man nog te redden. Ze hadden daar zoiets van: opgeruimd staat netjes."

Reactie AVROTROS

AVROTROS zegt in een reactie aan Spraakmakers: "Door mee te lopen met verschillende politiekorpsen over de hele wereld, legitimeren we zeker niet de werkwijze van de betreffende politiemachten, maar bieden we Nederland een kijkje in die wereld. Een eerlijke afspiegeling van de realiteit op de Filipijnen.

De discussie over het keiharde beleid daar moet gevoerd worden, alleen is Ellie op Patrouille niet het programma waarin we dat inhoudelijk kunnen doen."

Aanschurken tegen politieterreur

Tv-maker Erik Noomen vindt dat onzin. Ook hij werd ongemakkelijk toen hij Lust 'kritiekloos' de kant van de politie zag kiezen. Duterte zelf zal ze niet voor de camera krijgen, denkt Noomen, maar hij vindt dat als je daar toch bent, je een journalistieke taak op je moet nemen.

"Je hebt de kant van de politie en de kant van de slachtoffers." Noomen vindt dat Lust de agenten en de mensen in de sloppenwijk had moeten vragen of ze het terecht vinden dat de politie carte blanche heeft om daar zo huis te houden.

Twitter

Noomen volgt de berichtgeving op Twitter waar hij veel reacties zag van geschrokken kijkers die de voormalig agent zagen aanschurken tegen de politieterreur.

"Niet voor niets werd het op Twitter een achteloze normalisatie van een politiestaat genoemd", zegt Noomen.

Mexico

In de volgende aflevering is Lust in Mexico. Een land dat bekend staat om extreem gewelddadige en corrupte politie. "Het is wel een problematisch programmaconcept", aldus Schouten die in in het voorstukje een man halfdood weggesleept zag worden terwijl Lust roept: Handschoenen aan jongen!. "Dat kwam gewoon heel erg out-of touch over."

Het Mediaforum met Erik Noomen en Elske Schouten

Ster advertentie
Ster advertentie