appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

IFFR van start: van kleine films tot grote Hollywood-producties

IFFR
dinsdag 21 januari 2020 | AVROTROS | Stax&Toine Twitter

De hele Nederlandse én internationale filmwereld reist de komende dagen af naar Rotterdam, want daar begint vanaf morgen het Internationaal Film Festival. De 49e editie kent weer een aantal bijzondere premières en voorvertoningen. Noa Johannes is te gast in Stax&Toine om erover te vertellen. 

"Ik verheug mij persoonlijk ontzettend op Little Women", vertelt Johannes. "Het is een film die veel in de media is geweest, omdat regisseur Greta Gerwig benadeeld is bij veel award-uitreikingen. Maar het is vooral een film met mooie rollen voor sterke, ambitieuze vrouwen."
Programma item: 0

Kostuumdrama

"Het leuke van de maker is dat ze heel erg gevat is. Het is een kostuumdrama, maar wel naar deze tijd gehaald. Met leuke, gevatte opmerkingen. Dus ook zeker voor mannelijke kijkers geschikt", lacht Johannes.
 
De verfilming van de gelijknamige 19e-eeuwse bestseller volgt het leven van vier zusjes met ieder hun eigen ambities. "Een kostuumdrama 2.0, zou je kunnen zeggen. Het heeft niet voor niets zes Oscar-nominaties."

Spraakmakende gasten

De regisseur van de Zuid-Koreaanse hitfilm Parasite, eveneens voor meerdere Oscars genomineerd, is één van de belangrijke gasten op het festival. "Bong Joon-Ho neemt Parasite mee in een bijzondere editie: namelijk in zwart-wit", legt Johannes uit.
 
"Zwart-wit zorgt voor een beetje extra tragiek en drama. Daarnaast is hij benieuwd wat de Rotterdammers er van vinden als het zonder kleur vertoond wordt. Een experiment, dus."
Johannes is fan van de maker: "Joon-Ho is een filmmaker met een achtergrond in de sociologie. Hij kan bijzonder en leuk spelen met genres en brengt zo op een hele knappe wijze belangrijke vragen en boodschappen over naar het publiek."
 
 

Drama Girl

Vincent Boy Kars is met Drama Girl genomineerd voor een Tiger Award, de prijzen die op het IFFR worden uitgereikt. "Een erg bijzondere film. Een bijzonder experiment. Hij speelt met fictie en documentaire. Hij laat een meisje belangrijke gebeurtenissen uit haar leven naspelen, om te kijken of dat helpt bij de verwerking van die gebeurtenissen. 'Kan drama ons helpen om onszelf en de wereld beter te begrijpen?', vraagt hij zich af."
Johannes liep vertwijfeld de zaal uit. "Waar heb ik nu eigenlijk naar zitten kijken? Is het experiment gelukt? Ik vraag het mij nog af. Het is in ieder geval iets dat beklijft. Ik heb zoiets nog niet eerder gezien."
 
Deze en ruim 500 andere films zijn vanaf morgen tot en met 2 februari te zien tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam.
 

IFFR van start: van kleine films tot grote Hollywood-producties

 

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1