appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Rijke Chinezen creëren bubbel op kunstmarkt'

NPO Radio 1
zaterdag 18 januari 2020 | AVROTROS | Ellen Hollemans

Moderne kunst gaat door het dak. De prijs van met name hedendaagse kunst is in een paar jaar tijd soms wel met 10.000 procent gestegen. Wordt er niet teveel betaald voor de kunst en is er sprake van een kunstbubbel? Die vraag stelt Sander Schimmelpenninck aan Johan Bosch van Rosenthal, kunstkenner en eigenaar van ArtConsult.

Johan Bosch van Rosenthal over de kunstbubbel

"De kunstmarkt is nog niet echt een bubbel maar hij is wel sterk oververhit", zegt Bosch van Rosenthal. "Maar zolang er nieuw geld in de markt komt, we zien nu bijvoorbeeld veel nieuw geld uit China, dan is er ruimte voor dit soort enorme prijsontwikkelingen."

"Er zijn heel veel mensen die, zeker bij een lage rente, hun geld ergens anders in onder willen brengen en in dit geval is het vaak kunst. In China zie je heel veel nieuw geld. Veel mensen zijn ook op zoek naar status. Ze openen een museum met hun naam erboven en dat moet dan gevuld worden met mooie dingen", dat drijft de prijs wel op.

Overigens hoor je in de pers alleen maar de successen, benadrukt Bosch van Rosenthal. "De pers smult van werken die voor vele miljoenen op veilingen verkocht worden. De werken die tegenvallen, daar hoor je vaak niks over." De hype vertekent hier ook een beetje het beeld.

Rijke Chinezen creëren bubbel op kunstmarkt

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1