appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Isa Hoes over haar nieuwe bloemlezing: 'Een gedicht is iets wonderbaarlijks'

ANP
donderdag 9 januari 2020 | AVROTROS | Stax&Toine Twitter

Schrijfster en actrice Isa Hoes vond na de dood van haar man Antonie Kamerling onder meer troost in gedichten. Deze week verscheen haar boek 'Zo heel jij mij'. Het is een bloemlezing met troostgedichten, samengesteld door haarzelf. "Ik vind een gedicht iets wonderbaarlijks. Dat mensen in woorden iets kunnen vertellen wat heel veel mensen iets geeft. En het is heel verschillend wat het met je doet. Heel bijzonder", zegt ze in Stax&Toine.

Het is niet het eerste gedichtenboek van Hoes. In 2016 verscheen 'Gedichten die vrouwen aan het huilen maken', eveneens een bloemlezing. "Toen mocht ik aan andere vrouwen vragen om hun gedichten aan te leveren, maar bij dit nieuwe boek mocht ik de gedichten echt zelf verzamelen", zegt ze.

'Je begint gewoon ergens'

Hoes is zelf niet opgevoed met gedichten, maar moest voor de toneelschool een gedicht doen. "Daar is de liefde wel ontstaan." In 'Zo heel jij mij' staan 77 gedichten. Hoe kies je die uit? "Je begint gewoon ergens. Je bladert door de bundels in de kast, vraagt mensen erover. En dan ineens ben je er." 

In de bundel staan ook liedjes. "Onder andere van Claudia de Breij en Paul de Munnik. Omdat dat liedjes zijn die ook iets voor mensen kunnen betekenen. Ik heb gevraagd of het mocht, en het mocht", zegt Hoes. De eerste reacties over de bundel zijn goed, zegt Hoes. "Mensen zijn verbaasd over de diversiteit ervan."

Zoon Merlijn komt met een boek

Hoes zegt troost te vinden in gedichten. In oktober is het tien jaar geleden dat Antonie Kamerling overleed. "Daar gaan we niet zomaar aan voorbij. Dat gaan we zelfs groot aanpakken. Mijn zoon Merlijn komt met een boek in september over zijn zoektocht naar wie hij is. Ook ten opzichte van zijn vader.

"Hij was elf toen zijn vader overleed en hij heeft toen niet veel gerouwd. Ik zag wel dat hij er nog een keer doorheen moest, maar dat kun je niet dwingen. Dus dat rouwproces is nu eigenlijk, met het boek", zegt Hoes.

Hoes draait de muziek van haar man zelf niet heel veel meer. "Weinig. Want ik merk dat de muziek een onderdeel is wat ik erg mis. Dat hij achter de piano sprong en klassieke muziek speelde. Dat vond ik prachtig."

Het hele interview met Isa Hoes

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1