appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit zijn de mooiste gedichten van het decennium

ANP
maandag 2 december 2019 | NOS | Chiem Balduk

Op 31 december komt niet alleen aan het jaar 2019 een einde, maar ook aan het decennium. Daarom maakt poëziekenner- en liefhebber John Jansen van Galen in Met het Oog op Morgen de balans op. Wat is de stand van de Nederlandse poëzie? En wat zijn de mooiste gedichten van de jaren 10?

De afgelopen tien jaar keerde het engagement terug in de poëzie, volgens Jansen van Galen. Simon Mulder, kenner van de Tachtigers, vergelijkt deze tijd met het einde van de 19e eeuw, toen dichters l'art pour l'art achterwege lieten en gemeenschapskunst gingen maken. "Er is anno nu meer aandacht voor de buitenstaander en de buitenwereld, in plaats van voor het ik en de binnenwereld."

Ook de opmars van jonge vrouwelijke dichters springt in het oog, zoals Radna Fabias, Hannah van Binsbergen, Marieke Lucas Rijneveld en Vicky Francken. "Maar nog altijd is minder dan een derde van de bundels van een vrouw", nuanceert de oud-presentator. 

De kenners

Voor zijn terugblik sprak John Jansen van Galen met een aantal poëziekenners: Myrte Leffring (dichter, redacteur van poëzietijdschrift Awater), Merijn Schipper (scheidend hoofdredacteur van Awater), Simon Mulder (dichter en gangmaker van Feest der Poëzie) en Raymond Noé (chef van de dagelijkse gratis poëziesite Laurens Jansz Coster).

Hij ziet ook een opmars van spoken word, waarbij de uitvoering, ritme en cadans heel belangrijk zijn. "Het is verwant met rap en hiphop en dat dringt nu zijdelings door in de mainstreampoëzie." Volgens Merijn Schipper, scheidend hoofdredacteur van Awater, wordt spoken word gebruikt voor persoonlijke ontplooiing en emancipatie. "Identiteit is een belangrijk onderwerp."

Tot slot valt het Jansen van Galen op dat poëzie zichtbaarder is geworden. Zo is er aandacht voor poëzie in een populair programma als DWDD, krijgen dichters een column in belangrijke kranten en zijn poëziefestivals steeds populairder. Ook bestaan er stadsdichters en een Dichter des Vaderlands die erg zichtbaar zijn.

Geheel subjectief en persoonlijk gekozen heeft Jansen van Galen een top drie van de mooiste gedichten van het afgelopen decennium samengesteld:

3. Hagar Peeters - Op de vlakte

Hagar Peeters - Op de vlakte (uit de bundel: De dichter is een alleenstaande moeder dit gedicht van dit jaar)

2. Menno Wigman - Tweeduizendzoveel

Menno Wigman - Tweeduizendzoveel (uit de bundel: Mijn naam is Legioen)

1. Mieke van Zonneveld - Nee

Mieke van Zonneveld - Nee (winnende gedicht Turing Gedichtenwedstrijd 2015)

Leidt de toegenomen aandacht en zichtbaarheid ook voor hogere oplagen? Daar wordt volgens Jansen van Galen verschillend over gedacht. "De ene uitgever zegt dat het nog beroerder is dan voorheen, maar bij de ander trekt het aan. Jonge dichters als Lieke Marsman en Ellen Deckwitch komen met hun bundels boven de duizend stuks uit. Dat is veel."

Tim Hofman is misschien wel de nieuwe Toon Hermans

John Jansen van Galen

Bij enkele dichters is er dankzij televisieaandacht geen houden meer aan, signaleert de poëziekenner. Voorbeelden zijn wijlen Menno Wigman wiens bundel bij DWDD 'boek van de maand' werd, Levi Weemoedt die door Özcan Akyol wordt gepromoot en Tim Hofman, die zelf een bekendheid als presentator geniet. 

Jansen van Galen plaatst daar wel een kleine kanttekening bij. "Het gaat vaak wel om light verse, op Wigman na. Dat is altijd al populair." Hij verwijst daarbij naar de populaire Toon Hermans. Jansen van Galen: "Tim Hofman is misschien wel de nieuwe Toon."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1