Cultuur & Media
BNNVARA

Dit kunnen we leren van het seksueel overschrijdend gedrag in De Villa

foto: RTLfoto: RTL
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kunnen we leren van het seksueel overschrijdend gedrag in De Villa

Twitter ontplofte vorige week nadat in De Villa verschillende scènes werden uitgezonden waarin duidelijk seksueel overschrijdend gedrag plaatsvond. Na de vele ophef besloot RTL het programma van de buis te halen. Maar daarmee is de kous natuurlijk niet af. Want hoezo kon dit uitgezonden worden en welke les kunnen wij als maatschappij hier van leren? Dat wordt besproken in De Nieuws BV.

Jet Zurné, docente biologie op het Rudolf Steiner college in Haarlem, startte de discussie vorige week nadat ze beelden van De Villa zag: "Ik was in shock, het raakte me heel erg omdat het hele herkenbare beelden waren. Dat jouw 'nee' niet zo veel waard is. Wat ik ook heel herkenbaar vond was dat zij hem daarna aansprak op zijn gedrag en dat hij boos werd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het 'nee' van vrouwen wordt vaak genegeerd

Na het zien van de beelden ging Zurné het internet op om te zien of er veel ophef over was. Het tegendeel bleek waar; nog niemand had zich uitgesproken. Ze besloot zelf Twitter aan te maken om het onder de aandacht te brengen. Ook stuurde ze schrijver en columniste Stella Bergsma een bericht zodat zij dit onder haar volgers kon verspreiden.

RTL besloot na alle ophef het programma van de buis te halen. Maar volgens seksuoloog Ellen Laan is het juist heel belangrijk dat we hier over blijven praten: "Het gesprek over dat het nee van vrouwen zo vaak wordt genegeerd of dat daar negatief op wordt gereageerd is de werkelijkheid van ontzettend veel vrouwen."

Negatieve reacties

Hierbij gaat het volgens Laan om negatieve reacties als je je grenzen aangeeft, maar net zo zeer negatieve reacties als je wel heel expliciet en duidelijk bent over wat je wil. Een van de plekken waar dit soort gesprekken gevoerd kunnen worden, is op school. Daarom vindt Jet Zurné dit soort beelden ook heel waardevol. Ze gebruikt ze in de les.

Zurné: "Ik had dit als test bij mijn mentorklas gedaan. Ik heb de beelden met ze bekeken. Eerst heb ik ze laten beschrijven aan elkaar wat ze zagen. Ik denk dat de beelden inhoudelijk heel goed zijn om over te praten en de leerlingen herkennen het natuurlijk."

"Iedereen was ook totaal verbaasd over zijn reactie nadat zij hem aansprak", vertelt Zurné. "Wat een eikel, wat een viezerik, hij moet zijn handen thuishouden waren enkele reacties van de leerlingen die reageerden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mannen moeten meepraten

Stella Bergsma vindt het ook heel belangrijk om hierover te praten, maar dat gesprek moet niet alleen door de vrouwen gevoerd worden, ze wil ook graag mannen in dit gesprek horen. Bergsma: "We hebben sinds MeToo dat de mannen zich op een bepaalde manier in een verdomhoekje gezet voelen waardoor ze niet meepraten."

Bergsma: "Ik wil juist dat ze meepraten. Want als ze bijvoorbeeld op Twitter meepraten dan zeggen ze vaak dingen die mij verbazen. Bijvoorbeeld, 'vrouwen willen dit toch', 'sommige vrouwen houden van zachte dwang'. Dat zijn allemaal dingen die in hun hoofd omgaan waarvan ik denk dat zijn misverstanden waar we het over moeten hebben met elkaar."

Wat kunnen we leren van het seksueel overschrijdende gedrag in de Villa?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie