Cultuur & Media
NOS

Hans Zimmer: de rockmuzikant die theatrale filmmuziek is gaan maken

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Zimmer: de rockmuzikant die theatrale filmmuziek is gaan maken

Als je Inception, Pirates of the Caribbean, Interstellar of The Lion King wel eens hebt gezien, is de kans groot dat je de filmmuziek van Hans Zimmer kent. De componist won al meerdere prestigieuze prijzen - een Oscar, Grammy en een Golden Globe-award - voor zijn muziek. Het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen vroeg aan dirigent Ernst van Tiel wat de muziek van Hans Zimmer zo populair maakt.

Wat maakt de filmuziek van Hans Zimmer zo goed?

De ingrediënten van een typische Zimmer-compositie? Een bounce, een ritmische en lange strijkerslijnen, vertelt Van Tiel. Luister bijvoorbeeld maar eens naar 'Time', een stuk voor de blockbuster Inception:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Tiel heeft meerdere keren samengewerkt met Zimmer. "Het is een bourgondische, gezellige man." Wat Zimmer anders maakt dan zijn concurrenten, is zijn muzikale achtergrond. "Hij komt echt uit de rockmuziek en heeft langzamerhand het symfonische orkest in zijn muziek ingevoerd."

Muziekfabriek

Zimmer is van Duitse komaf maar woont al tientallen jaren in Hollywood. Hij heeft er zijn eigen imperium opgezet en is goed voor zo'n 200 miljoen. "Hij heeft met een compagnon een muziekfabriek opgezet. Jonge mensen komen bij hem werken of stage lopen. Ze schrijven delen van filmmuziek die hij dan selecteert."

Het imperium is vergelijkbaar met de leerscholen die schilders vroeger opzetten. "Zoals Rembrandt zijn leerlingen had, heeft ook Zimmer zijn leerlingen."

Meer weten over Zimmer? Bekijk hier het volledige gesprek:

De filmmuziek van Hans Zimmer wordt vanavond in Ziggo Dome opgevoerd door een orkest.

Ster advertentie
Ster advertentie