appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Presentatrice interviewt woedend een lege stoel: slim of niet?

Skynews/YouTube
donderdag 7 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Ken je die mop van de voorzitter van de Britse conservatieve partij die te gast zou zijn bij Skynews? Die kwam niet.

James Cleverly was al bij de studio van presentatrice Burley van Skynews, maar besloot op het allerlaatste moment af te haken omdat de vragen hem niet zinden. Zo zat Burley met een lege stoel.

De presentatrice bracht de lege stoel in beeld en hield een minutenlang betoog. "I'm fuming", zei ze - woest - en stak vervolgens van wal met alle vragen die ze Cleverly had willen stellen. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oud-ambassadeur Susan Blankhart vindt het een goede zet van Burley. "Hij heeft een verantwoordelijke rol en moet dus verantwoording afleggen. Ik heb in het buitenland ook vaak in de media opgetreden en dan vroeg ik wel de vragen van tevoren, maar dat was om me voor te bereiden. Je kunt altijd nog trucjes gebruiken als 'daar kom ik later nog op terug'."

'Die man is een ongelooflijke lafbek'  

Televisierecensent van NRC Arjen Fortuin begrijpt Burleys woede, maar vraagt zich af of het verstandig was om het zo aan te pakken. "Die man is een ongelofelijke lafbek, maar hoe je naar zo'n filmpje kijkt hangt af van hoe je naar de wereld kijkt. Conservatieven kunnen nu denken: zie je wel: ze wilde hem met haar vragen onderuit halen." 

Het kan volgens hem zelfs lijken alsof Burley erop uit was haar mening te verkondigen. "Als je vragen stelt aan een lege stoel worden het automatisch retorische vragen waar geen antwoord op komt. Daardoor lijkt het alsof je zélf iets wil zeggen, in plaats van dat je iets wil vragen."  

'Koeltjes gehakt' 

Ook Paul van Gessel, oud-directeur van RTV NH en AT5 denkt dat Burley het beter anders had kunnen aanpakken. "Het was sterker geweest als ze koeltjes gehakt van hem had gemaakt."  

Het Mediaforum met Paul van Gessel en Arjen Fortuin

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1