appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Muziek maken van omgevingsgeluiden? Naaz zorgt voor een nieuwe sound

ANP
dinsdag 8 oktober 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Miljoenen views op YouTube, een nieuwe EP en volgend jaar staat ze staat op Eurosonic: Naaz. De 21-jarige Rotterdamse timmert hard aan de weg, in De Nieuws BV vertelt ze over haar muziek, quirkpop en wat haar inspireert.

Rising star Naaz over haar nieuwe EP

Het zijn spannende en leuke tijden voor Naaz Mohammed, oftewel Naaz. De jonge zangeres staat aan de vooravond van haar eerste Europese tour en haar tweede EP, the beautiful struggle, kwam afgelopen week uit. Zelf omschrijft Naaz haar muziek als quirkpop, daar voegt ze wel direct aan toe dat quirkpop eigenlijk het slechtste woord op aarde is.

Op veel tracks zijn de drums gewoon ik die aan het beatboxen is

Naaz

Op ieder album leer je een andere kant van Naaz kennen en hoor je veel geluiden uit haar omgeving, legt Naaz uit. De omgevingsgeluiden worden vervolgens omgezet naar muzikale geluiden. Daar komt de naam quirkpop vandaan, omdat de helft van de geluiden die je hoort geen instrumenten zijn. Het nieuwe album bevat ook veel van dit soort geluiden. "Heel veel geluiden zijn organisch. Op veel tracks zijn de drums gewoon ik die aan het beatboxen is, of dat we op de muur gingen slaan en daar een drumkick van hebben gemaakt."

Emotioneel DNA

Een van de nummers op het nieuwe album heet damage. Naaz vertelt dat niet al haar nummers een happy ending hoeven te hebben. Ze legt haar theorie uit: "Als mens heb je emotioneel DNA, hoe meer je opgroeit, hoe meer je DNA zich ontwikkelt. Soms gebeuren er dingen in je leven die een beschadiging maken in jouw emotionele DNA, dan kun je daar niks meer aan doen, dit is wat het is."

Verdriet, en eigenlijk iedere emotie, is super universeel en persoonlijk tegelijkertijd.

Naaz

Wat het nummer damage precies voor haar betekent laat de zangeres in het midden. "Verdriet, en eigenlijk iedere emotie, is super universeel en persoonlijk tegelijkertijd. De reden waarom je een emotie voelt is bij iedereen anders, maar iedereen voelt ze wel."

Koerdische roots

Naaz groeide op in Rotterdam, maar ze heeft Koerdische roots. Toen ze koos voor de muziek waren haar ouders niet direct heel erg enthousiast. "Waar ik vandaan kom wordt vooral van een vrouw verwacht dat je gaat trouwen en kinderen krijgt." Haar ouders zijn door de oorlog gevlucht naar Nederland, ook om hun kinderen een beter leven te geven. De onzekere muziekwereld is dan niet direct de eerste keuze waar je als ouder aan denkt, dat geeft Naaz eerlijk toe. "Ze hebben gelijk, ik raad niemand de muziekindustrie aan, tenzij je echt van muziek houdt."

Rising star Naaz over haar nieuwe EP 'The beautiful struggle"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1