appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Instinct: Liefde in een tbs-kliniek

Instinct
donderdag 26 september 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het Nederlands Film Festival opent morgen met Instinct. De film betekent het regiedebuut van Halina Reijn en krijgt lovende kritieken vanuit Amerika. In De Nieuws BV vertelt scenarist Esther Gerritsen over de Nederlandse Oscar-inzending. 

Instinct

Instinct speelt zich af in een tbs-kliniek, vertelt Gerritsen. "Het verhaal gaat over een psychologe die een nieuwe baan aangeboden krijgt in een kliniek. Zij wordt verliefd op een veroordeelde serieverkrachter. Halina kwam op dit idee na het zien van een documentaire. In de docu kwam naar voren dat het vaak voorkomt dat vrouwelijke therapeuten en psychologen verliefd worden op de mannen in de kliniek."

Hoe kan het dat een therapeute verliefd wordt op een mannelijke patiënt? Dat is een van de vragen die Instinct stelt. "Iedereen wordt wel eens verliefd op zijn werk. Je kan liefde en lust niet tegenhouden. De therapeute in de film weet dat de relatie met haar patiënt slecht voor haar toekomst is, maar liefde maakt blind. Dat liefdesdilemma is heel erg boeiend", vertelt Gerritsen.

Bezoek aan tbs-kliniek 

Gerritsen bezocht samen met Halina Reijn en hoofdrolspelers Carice van Houten en Marwan Kenzari een tbs-kliniek. "We hebben er rondgekeken om een goed beeld te krijgen van het leven in een kliniek. Ik vond het eigenlijk heel erg ontroerend. We stonden bijvoorbeeld in een houtwerkplaats met alle therapeuten en patiënten in een kringetje. Je weet dan niet wie de therapeut of patiënt is, dat was heel speciaal." 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Instinct is gekozen als de Nederlandse Oscar-inzending. "Het is heel vreemd dat we al de inzending zijn, terwijl we nog in première moeten gaan op het Nederlands Film Festival", vertelt Gerritsen. "Ik zit nu wel meer ontspannen op mijn stoel, maar ik ben altijd benieuwd naar de reacties vanuit de zaal." 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1