Cultuur & Media
KRO-NCRV

'De term mocromaffia is stigmatiserend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De term mocromaffia is stigmatiserend'

"De term mocromaffia is stigmatiserend," dat vindt Paul Römer van Talpa. Na de moord op strafadvocaat Derk Wiersum valt de term veelvuldig. "Het woord is niet stigmatiserend voor de criminelen die dit doen, maar voor de overgrote groep jonge Marokkanen die het niet doen", zegt hij in Spraakmakers.

Moeten we deze term nog wel gebruiken? Römer denkt van niet. Ondanks dat de term niet is bedacht om te discrimineren, is het woord stigmatiserend in zichzelf, zegt de directeur audio en video van Talpa. "Het is inmiddels een eigennaam geworden en dat krijg je niet meer weg."

Paul Vugts wil van de term af

Ook misdaadjournalist Paul Vugts, die bedreigd werd uit dezelfde hoek en zware beveiliging kreeg, wil van de term af zei hij in DWDD. Eerder zei hij in het programma 1 op 1, dat de term 'maffia' suggereert dat er één grote groep is die de zaak in zijn greep heeft. "Dat is niet het geval", aldus Vugts.

Volgens de Parool-journalist bestaat de mocromaffia - die zich vooral met cocaïnehandel bezighoudt - uit verschillende groepen. Ze zijn de laatste jaren steeds meer gefragmenteerd geraakt door overlopers en door verraad. "Het zijn rivaliserende kampen die elkaar naar het leven staan, maar ook mensen uit de eigen gelederen opruimen."

Nieuwe generatie criminelen

Wouter Laumans is bedenker van de term. Hij schreef vijf jaar geleden het boek Mocro Maffia met collega Marijn Schrijver. "Wat wij wilden met die term, was een nieuwe generatie criminelen aanduiden." Het boek gaat over een groep Marokkaanse jongens uit Amsterdam-West die helemaal gek waren van de maffiaserie Gomorra en tegelijk een soort coming of age doormaakten in de Nederlandse onderwereld.

Journalisten Marijn Schrijver (L) en Wouter Laumans, auteurs van het boek Mocro Maffia over het Marokkaans-Amsterdamse misdaadmilieu.

Met de term wilde Laumans het verschil laten zien tussen de reeds bestaande criminele bendes en deze nieuwe generatie. "Het was wat anders dan Willem Holleeder met de Nederlandse netwerken of de bikers van Satudarah."

Inmiddels wordt de term mocromaffia breed gebruikt in de media als een soortnaam. "Of ik daar heel gelukkig mee ben, ik weet het niet", zegt Laumans. "Het is een woord, een boek en een serie." In zijn vervolgboek Wraak komt de term dan ook nog maar één keer voor.

Term 'maffia' deugt niet

Frank van Gemert, criminoloog aan de VU doet al twintig jaar onderzoek naar, o.a. criminaliteit onder Marokkaanse jongeren. Hij vindt de term mocromaffia niet deugen, zei hij eerder in Spraakmakers. "Mocromaffia bekt lekker, maar de term maffia is niet op zijn plaats. Sinds de IRT-affaire hebben we veel geleerd over de georganiseerde misdaad. Een vergelijking met de hiërarchische familiestructuur van het platteland van Sicilië of die van New York, die is er niet."

Commercieel aantrekkelijk

Van Gemert heeft geen problemen met het woord 'mocro' omdat het duidelijk is dat het om groepen jongeren van Marokkaanse afkomst gaat, "hoewel je ook kunt zeggen dat het gewoon Nederlanders zijn, omdat ze waarschijnlijk hier geboren zijn".

Quote

Het genereert aandacht, maar het geeft een vertekend beeld

Frank van Gemert

Maar de term maffia is volgens hem door de schrijvers van het boek gekozen om er financieel winst uit te halen. "Het genereert aandacht, maar het geeft een vertekend beeld. We moeten niet onderschatten wat de lading van woorden kan zijn. Jongeren vinden het stoer en leuk wat hun buurjongen deed."

Van Gemert vindt dat de media zich moeten realiseren dat de term maffia niet neutraal is, dat het een gekleurde term is. Journalisten moeten verslag doen en duiding geven, maar ze moeten niet de termen van de jongens van de straat overnemen, zegt Van Gemert.

Het Mediaforum met Wouter Laumans en Paul Römer

Ster advertentie
Ster advertentie