appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Duurzaamheid en glamour gaan hand in hand bij couturier Ronald van der Kemp

AFP
donderdag 5 september 2019 | NOS | Redactie

Vandaag begint de Amsterdam Fashion Week. Aan couturier Ronald van der Kemp de eer om de belangrijkste modeweek van Nederland te open. Hij hoopt dat hij een beetje van zijn duurzame gedachten kan verspreiden deze week, vertelde hij in Met het Oog op Morgen.

Couturier Ronald van der Kemp opent de Amsterdam Fashion Week

Ronald van der Kemp maakt sustainable high fashion, oftewel duurzame haute couture. Iets dat tien jaar geleden in de mode-industrie nog ondenkbaar was. "Ik word inmiddels wel gezien als pionier."

De mode-ontwerper stoort zich aan hoe modehuizen omgaan met hergebruik en duurzaamheid.

"Het is zo'n enorme ramp wat er momenteel gebeurt in de modewereld. Niet alleen met fast fashion, maar ook in high fashion. Als je bedenkt dat bekende kledingmerken hun kleding niet in de uitverkoop willen doen, maar liever verbranden, dan moet je vraagtekens zetten."

Van couture-huizen tot vlooienmarkten

Daarom maakt Van der Kemp kledingstukken uit stoffen die al een ander leven hebben gehad of over zijn.

"Ik ga uit van bestaande materialen. Dat kunnen restmaterialen zijn van couture-huizen in Parijs, of van de vlooienmarkt. Ik heb zo mijn adressen over de hele wereld."

In het begin werd hij nog met fronsende wenkbrauwen aangekeken, maar inmiddels komt de boodschap wel aan. "In Parijs, toch wel de Champions League van de modewereld, word ik wel gezien als voorloper. Die stempel heb ik ook gekregen van toonaangevende modejournalisten."

Als je nagaat wat er allemaal in een kledingstuk zit, dan kom je erachter dat zo'n lage prijs eigenlijk helemaal niet kan.

Ronald van der Kemp

Zijn naam en faam gebruikt Van der Kemp om mensen te inspireren. "Ik begrijp dat niet iedereen high fashion kan betalen, maar ik wil jonge meiden aansporen om meer vintage te kopen. Of in ieder geval even na te denken voor ze snel iets voor een tientje kopen. Als je nagaat wat er allemaal in een kledingstuk zit, dan kom je erachter dat zo'n lage prijs eigenlijk helemaal niet kan."

Met die boodschap gaat hij dus ook naar de Amsterdam Fashion Week. "Ik wil laten zien dat duurzaamheid ook glamorous kan zijn."

Couturier Ronald van der Kemp opent de Amsterdam Fashion Week

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1