appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Ossip: 'Ik vind zelfs iets leuks doen een serieuze aangelegenheid'

Ossip in zijn atelier
donderdag 5 september 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Wie bij beeldend kunstenaar Ossip binnenstapt waant zich in het atelier van een ontdekkingsreiziger; een plek met kunst, oude vergeten medische tijdschriften en boeken. De kunstenaar heeft zijn intrek genomen in het oude atelier van zijn vader, beeldhouwer Jan Snoeck. In Kunststof EXTRA nemen we een kijkje op deze plek, om te ontdekken wat voor invloed de verhuizing op zijn werk heeft.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratie

Voor zijn assemblages maakt Ossip gebruik van gevonden voorwerpen, honderden afbeeldingen en vreemde verzamelingen. Hij omringt zich met oude foto's, gebruiksvoorwerpen, soms voorzien van raadselachtige teksten en illustraties uit oude boeken. Ossip: "Ik heb bakken vol met illustraties uit boeken en daar haal ik de onderwerpen uit. Het kunnen ook kunstwerken zijn of plaatjes uit de krant."

Hoe het werk ontstaat werk en waar de inspiratie vandaan komt kan de kunstenaar niet precies zeggen. "In wezen ben je alleen maar bezig om te kijken of het werk betekenis voor je heeft. Het is heel zwaar, omdat ik de lat heel hoog leg. Laatst schreef ik op: 'ik vind zelfs iets leuks doen een serieuze aangelegenheid'. Dat is soms wel vervelend voor mijn psyche natuurlijk."

Mijn vader zei: 'als je niet zo’n goede kunstenaar was zou ik je niet mijn atelier geven

Ossip

Door de verhuizing heeft Ossip minder inspiratie voor nieuw werk. "Als ik nu in mijn atelier zit denk ik soms, wat moet ik nou gaan doen. Terwijl ik periodes heb gehad waarin alles zo uit mijn handen leek te komen." Op dit moment is er geen concreet project. "Dat is precies de situatie. Ik moet eerst opruimen en ruimte maken. Het is een proces en je moet het proces toestaan aan jezelf. Ik hoef niet meer aan mezelf te bewijzen dat ik dingen kan maken. Uiteindelijk zal er wel weer wat komen. In één keer schiet er misschien iets in."

Jan Snoeck

In maart 2018 overleed zijn vader, de bekende beeldhouwer Jan Snoeck. Ossip: "Mijn vader zei nog: 'als je niet zo’n goede kunstenaar was zou ik je niet mijn atelier geven'. Cynisch zei hij dat, maar hij meende het wel. Hij vond het belangrijk dat ik door kon gaan."

Kunststof EXTRA

Geen radio, maar video. Het cultuur- en mediaoprogramma van NTR gaat in Kunststof EXTRA op bezoek bij kunstenaars in hun eigen omgeving. Volg de serie van Kunststof EXTRA op het Youtube kanaal van NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1