Cultuur & Media
BNNVARA

Deze boeken moet je echt lezen volgens Jean van der Velde en Sabri Saad El Hamus

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze boeken moet je echt lezen volgens Jean van der Velde en Sabri Saad El Hamus

Sommige boeken zijn zo goed dat je ze meerdere keren opnieuw leest. Dat je elke keer er iets nieuws uithaalt en weer wordt ondergedompeld in de wereld tussen de regels door. Die boeken moet je delen en dat is dus precies wat regisseur Jean van der Velde en acteur Sabri Saad El Hamus doen in De Nieuws BV.

Sabri Saad El Hamus leest veel en graag. "Ik lees anders in het Arabisch, sneller sowieso, dan in het Nederlands. En ik lees ook altijd met het idee - als het een heel goed boek is - valt er hier iets van te maken. Sommige dingen zijn te moeilijk om een monoloog of theaterstuk van te maken dus dan lees ik het voor mijn plezier."

Ook Jean van der Velde leest boeken vanuit een makersperspectief. "Vooral Nederlandse of Vlaamse boeken, dan heb ik altijd die gedachte. Ik lees ook veel voor research, dan lees je alles over een onderwerp. Dan weet je van een boel onderwerpen opeens heel veel af. Ik weet bijvoorbeeld heel veel van tulpen in de gouden eeuw. Dat doe je allemaal voor projecten waar je voor schrijft."

'Kleine brandjes overal'

Voor zo'n project was Van der Velde op een eiland waar hij 48 uur zonder stroom zat, met alleen zijn E-reader die het deed. Genoeg tijd om boeken te lezen dus: hij las er zelfs 6 achter mekaar. En één daarvan raakte hem zeer. "Het heeft misschien een beetje met de omstandigheden te maken, moederziel alleen in het donker. Kleine brandjes overal heet het boek van Celeste Ng."

Van der Velde: "Zij schrijft - waar ik erg van houd - over hele gewone mensen. Over een gezin met vader, moeder en vier kinderen en een kind dat bij een van hen in de klas komt met een alleenstaande moeder die een nomadisch bestaan leidt." Het begint met het huis van het gezin dat in brand staat. "Hoe is die brand gekomen", vraagt Van der Velde zich uit, "en wie heeft het gedaan en waarom?"

Alle levens

Je krijgt vervolgens alle levens te zien, "en allemaal worstelen ze met hun bestaan", legt Van der Velde uit. "Dan denk je misschien 'dat is saai', maar als je het goed schrijft en je hebt empathie voor de karakters en je neemt ze ook allemaal serieus, dan zit in al die levens zoveel gevoelens en zoveel drama en zoveel herkenbaarheid."

"Het gaat over je relatie met ouders, relatie met kinderen, moederschap, abortus, van alles. Maar op een hele mooie, simpele manier verteld. En zonder dat 'kijk mij eens toch iets heel erg slim opschrijven', daar hou ik niet van."

'Meneer Ibrahim en de Bloemen van de Koran'

Sabri Saad El Hamus gooit het over een hele andere boeg: kinderboeken. Saad El Hamus: "Ik heb uiteindelijk gekozen voor Meneer Ibrahim en de Bloemen van de Koran van Éric-Emmanuel Schmitt, omdat het een boek is dat ik graag ook af en toe herlees en fragmenten daaruit aan mijn kinderen vertel."

"Het boek gaat eigenlijk over een fantastische vriendschap tussen een Turkse kruidenier en een Joods jongetje van elf die iedere dag bij hem langskomt in het Parijs van de jaren '60. Iedere dag komt hij langs om iets te stelen. Meneer Ibrahim ziet dat Momo dat iedere dag doet en hij zegt niets. Op een gegeven moment praat hij met hem van 'wie ben jij?' en dan ontstaat er een verhaal."

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Momo en raakt aan zware thema's. Bijvoorbeeld gaat het over zijn depressieve vader die uiteindelijk voor de trein springt. En ondanks dat donkere motief in het verhaal, "is het zo mooi en zo helder en simpel geschreven."

De favoriete boeken van Sabri Saad El Kamus en Jean van de Velde

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie