Cultuur & Media
NTR

Raoul Steffani: 'Waarschijnlijk ben ik toch een beetje romantisch aangelegd'

foto: Raoul Steffanifoto: Raoul Steffani
  1. Nieuwschevron right
  2. Raoul Steffani: 'Waarschijnlijk ben ik toch een beetje romantisch aangelegd'

Bariton Raoul Steffani wordt een van de grootste zangtalenten van Nederland genoemd. Als Artist in Residence op het Grachtenfestival verzorgt hij met de musici van Camerata RCO een bijzondere avond. De bariton is te gast in Kunststof.

Steffani was een jaar of 10 toen hij wist dat hij zanger wilde worden: "Ik wilde vooral zingen. Dat zingen is natuurlijk een heerlijk gevoel. Je bent met een tekst bezig, vaak in een vreemde taal in de klassieke muziek, dus dat verrijkt je al enorm. Je verplaatst je op dat moment in een andere scène. En dan heb je nog het fysieke gevoel van zingen: als je klassiek zingt, benut je je hele lichaam. Dat is een soort sensatie door je hele lichaam. Soms voel in mijn vingertoppen meetrillen als je een hoge noot zingt."

Quote

Soms voel in mijn vingertoppen meetrillen als je een hoge noot zingt

Raoul Steffani

De romantiek

Het lijkt soms alsof Steffani uit de eeuw komt van de muziek die hij zingt, de romantiek 1800 en 1900. "Ik heb een enorme interesse en fascinatie voor die tijd. Als je die muziek wilt zingen, moet je je verdiepen in de manier van leven van die tijd. Ik heb er veel over gelezen en ik heb les gehad in cultuurgeschiedenis."

"Waarschijnlijk ben ik toch een beetje romantisch aangelegd. In de romantiek gaat het altijd over grote, diepe gevoelens, en dat is in de muziek het interessantste. Hoe dieper je erin gaat, hoe groter de melancholie of hoe groter het verdriet of de vreugde, des interessanter het is op het podium."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie