Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kantoortape Peter R. de Vries en Khalid Kasem komen 'extra hard binnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kantoortape Peter R. de Vries en Khalid Kasem komen 'extra hard binnen'

"De dag die je wist dat zou komen", zegt Angela de Jong over de publicatie van de kantoortape tussen Peter R. de Vries, Royce de Vries en Khalid Kasem. GeenStijl zette de heimelijke opgenomen tape, waarin Kasem toegaf dat hij een justitieambtenaar had omgekocht om een cliënt eerder uit de cel te krijgen, woensdag integraal online. "Nu je de hele tape kan horen, komt het extra hard binnen", zegt De Jong in het Mediaforum van Spraakmakers.

Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad publiceerde eerder een artikel met citaten uit het opgenomen gesprek. De tape en de opgebiechte omkoping veroorzaakten een golf van reacties. Zo stopte Kasem als presentator van de BNNVARA-talkshow Khalid & Sophie en de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten startte een onderzoek.

Hoewel de deken geen bewijs vond dat Kasem daadwerkelijk een ambtenaar omgekocht heeft, kreeg hij wel een waarschuwing omdat hij tuchtrechtelijk verwijtbaar zou hebben gehandeld door een aanbod te doen geld aan derden te betalen.

Wat voegt audio toe?

AD-columnist Angela de Jong is na het horen van de tapes nog meer verrast over de reactie van Peter R. de Vries op het verhaal van Kasem. "Zijn reactie op alles is uiterst merkwaardig. Ik snap niet dat Peter hier geen punt van maakt." Dit bleek ook al uit het artikel, maar door het de mannen écht te horen zeggen, kwam dit bij De Jong extra hard binnen.

"In audio hoor je toch weer andere dingen", zegt digitale media-expert Jaap van Zessen. "Er vallen weer andere dingen op." Hij snapt niet dat het AD de tapes zelf niet, in bijvoorbeeld een podcast voorzien van context, heeft gepubliceerd.

Sophie & Jeroen

GeenStijl zegt, in de verantwoording bij de tape, dat ze óók publiceren omdat tijdens de eerste aflevering van Sophie & Jeroen minutenlang de loftrompet werd gestoken over 'lieverd' Khalid Kasem.

Ook vonden ze het programma te weinig kritisch over het rapport van de deken. "Deze opname plaatst die redactionele beslissingen van een prominent programma op nationale televisie in een ander licht."

'Journalistiek tekortgeschoten'

Dat is De Jong met GeenStijl eens: "Dat hele gesprek bij Sophie & Jeroen was echt heel raar." Ze snapt dat het programma in een lastig parket zat. "Het gaat over iemand binnen hun eigen gelederen", maar journalistiek schoot de talkshow echt tekort door te weinig kritisch te zijn over Kasem en later het rapport van de deken.

"Als je dat journalistiek niet héél goed doet, dan laat je de verdenking op je dat het een groter belang dient." Ze denkt dat de redactie te erg op de hand van Kasem was. "Ik denk dat de redactie heel graag wil dat Khalid terugkomt."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie