Cultuur & Media
AVROTROS

Dit vindt Pieter van der Wielen de moeilijkste en makkelijkste interviewgasten

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit vindt Pieter van der Wielen de moeilijkste en makkelijkste interviewgasten

"Je komt naar buiten en dan is er niets", zegt interviewer en radiopresentator Pieter van der Wielen in MISCHA! over het verschil tussen radio- en tv-presentatie. Geen staande ovatie, geen applaus. "Maak je een programma voor tv, dan zijn er na afloop drankjes, chips en kaasstengels."

#446 - Pieter van der Wielen: 'Na afloop van een radioprogramma staat er niemand voor je te klappen' - MISCHA!

Van der Wielen stopte in augustus 2022 na negen jaar met de presentatie van het Radio 1-programma Nooit meer slapen. Sinds begin vorig jaar vormt hij voor Nieuwsweekend een duo met Mieke van der Weij. "Ik heb deel uitgemaakt van meerdere duo's en je kunt niet zomaar voorspellen of je elkaar aanvoelt. Met Mieke gaat het heel soepel. De persoonlijke verhoudingen worden nooit aangetast", zegt hij daarover.

Comedians en acteurs

Als interviewer heeft hij moeilijke en makkelijke gasten, zo vertelt hij in MISCHA!. "Acteurs zijn heel makkelijk. Die acteren een goed interview. Ze laten op precies het goede moment een snik vallen, of reageren héél enthousiast op een vraag terwijl je weet dat die al tien keer gesteld is. Als je dat eenmaal merkt heb je zelf ook het idee dat je een soort facilitator bent, dat je een bijrol speelt in iemands interview."

Comedians interviewen vindt Van der Wielen doorgaans "erg ingewikkeld", omdat ze vaak enkel zorgvuldig gecomponeerde grappen kunnen maken. Bovendien werkt het niet om - buiten de context van de show - grappen te maken. "Je zou in de val kunnen trappen dat jij ook grappig gaat doen, doe dat niet, dat is hun beroep. En als je ze vraagt serieus te zijn moeten ze het masker afwerpen."

Tekort doen

Als hij na afloop van een gesprek het gevo el heeft iemand tekort te hebben gedaan, kan hij daar nog jaren last van hebben. Volgens Van der Wielen kan dat gebeuren als hij van tevoren al zijn mening klaar had. "Of dat je een relativerende toon aansloeg. Je moet mensen serieus nemen."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie