Cultuur & Media
BNNVARA

Marianne Weber over de Zangeres Zonder Naam: 'Haar stem raakte mij diep in mijn hart'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Weber over de Zangeres Zonder Naam: 'Haar stem raakte mij diep in mijn hart'

De absolute koningin van het levenslied is natuurlijk Mary Servaes, oftewel, de Zangeres Zonder Naam. Vandaag zou zij 100 jaar zijn geworden. Maar nu nog, 21 jaar na haar overlijden, is zij nog altijd een grote inspiratiebron voor artiesten. Bijvoorbeeld voor Thijs Boontjes. Daarom in De Nieuws BV brengt hij samen met Marianne Weber een ode aan deze bijzondere zangeres.

Op jonge leeftijd werd Marianne Weber door de muziek van Mary Servaes: "Ik was een klein meisje van een jaar of vijf en ik kwam bij iemand thuis. Daar ging ik bij op schoot zitten, duim in de mond, en zij had alles van de Zangeres Zonder Naam. En dat kwam zo binnen als kind. Die stem, de klanken van die stem raakten mij diep in mijn hart zonder te weten waar zij over zong. Het heeft mij wel gevormd denk ik."

"Het is een combinatie van alles", zegt Weber. "Die prachtige klater, zuiver, gouden stem. Maar ook de instrumenten die daarbij gebruikt werden. En de onderwerpen die ze bezong: het is perfect bezongen." Dus toen de Zangeres Zonder Naam een keer bij Sonja Barend zat en verzuchtte wie haar op zou volgen, stak Weber - aan de buis gekluisterd - haar vinger op. Weber: "Het zit in mijn hart."

Bij het eerste couplet wil je weten hoe het afloopt

Thijs Boontjes is groot liefhebber van het Nederlandse levenslied. Volgens hem zijn de liedjes van de Zangeres Zonder Naam bijzonder: "De maatschappelijke betrokkenheid die je hoort in haar muziek en dat elk lied een verhaal is. Bij het eerste couplet ben ik benieuwd hoe het afloopt. Het is meestal geen plottwist, het is geen zware kost of zo, het loopt goed of het loopt slecht af. Dit is echt verhalender dan de meeste dingen."

De grote successen beleefde de zangeres onder Johnny Hoes. Samen met hem schreef zij nummers. Uiteindelijk brak ze met Hoes omdat er flink misbruik van haar werd gemaakt. Boontjes: "Het is niet duidelijk hoeveel geld er uiteindelijk naar de familie Servaes ging en hoeveel er in de zakken van Hoes belandde."

Maatschappelijke betrokkenheid

Ook na deze successen bleef de Zangeres Zonder Naam maatschappelijk betrokken in haar liederen, bijvoorbeeld met 'Luister Anita'. Boontjes: "Nu voelde ze de noodzaak, nu Anita Bryant opeens op de proppen kwam met haar antihomo praat. Toen voelde zij de noodzaak om te gaan schrijven. Dat zegt ook wel veel over haar. Klare taal; een echt activistisch lied."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weber: "Ik stond toen nog niet stil bij homorechten. Door zoiets ben ik mij daarin gaan verdiepen, wie is die Anita Bryant eigenlijk? Hoe kan dit? Dus maatschappelijk: nogal. Wat een emotie, wat kan muziek of een stem en een tekst met mensen doen. Niet normaal; kippenvel."

'Geadoreerd als zangeres'

Toen Mary Servaes overleed, zong Weber op de begrafenis: "Op haar verzoek - wat ik heb begrepen. Ik heb haar niet geadoreerd als mens maar wel als zangeres. Dus als dat als zo'n rode draad door je leven is gegaan en dit word je gevraagd, ik vond het vreselijk, maar heel graag. Ik heb het nooit vergeten, maar ook nooit teruggehoord."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie