Cultuur & Media
KRO-NCRV

De vergeten, vrouwelijke Vondel van de achttiende eeuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vergeten, vrouwelijke Vondel van de achttiende eeuw

Dichteres Lucretia van Merken publiceerde in 1774 het treurspel Jacob Simonszoon de Rijk. "Tijdgenoten noemden haar ook wel de Vondel van de achttiende eeuw", zegt hoogleraar Lotte Jensen in De Taalstaat. Toch raakte ze uiteindelijk in de vergetelheid. Nu er is een herspelde editie en wordt het toneelstuk opnieuw op de planken gebracht.

Geroemd zijn en toch in de vergetelheid raken. "Dat geldt voor veel vrouwelijke auteurs uit het verleden", zegt hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen. De dichteres, die op 68-jarige leeftijd overleed in 1789, schreef het treurspel Jacob Simonszoon de Rijk voor de heropening van de Amsterdamse schouwburg.

Eervol

Het toneelstuk gaat over watergeus De Rijk en de onderhandelingen over zijn vrijlating. De Amsterdamse koopman werd in de zestiende eeuw gevangen gezet door de Spanjaarden, maar wist uiteindelijk, samen met vier medestrijders, vrij te komen. Volgens Jensen viel het treurspel goed in de smaak bij het publiek. "Om te beginnen was het al heel eervol dat juist haar treurspel op zo'n belangrijk evenement werd geprogrammeerd. De toeloop was gigantisch. Soldaten moesten de menigte in bedwang houden."

Ook later is het toneelstuk met groot succes nog vaak opgevoerd. Maar daarna werd het opeens heel stil. Om het werk van de dichteres uit de vergetelheid te halen heeft Jensen met student Tommie van Wanrooij het toneelstuk onder handen genomen en een herspelde editie uitgebracht. "We hebben de tekst iets meer toegankelijk gemaakt voor een eigentijds publiek", zegt Jensen. Ook brengen theatermakers het stuk volgend jaar opnieuw op de planken.

Lotte Jensen

Ster advertentie
Ster advertentie