appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Wilfried de Jong: 'Laat mij maar drijven op de onrust'

Robin van Lonkhuijsen - ANP
vrijdag 14 juni 2019 | VPRO | Redactie Twitter

Hij is de 60 voorbij maar nog steeds ongeremd: sporten en sport kijken, theatervoorstellingen maken, interviewen en contrabas spelen. En natuurlijk schrijven. Hij bundelde zijn sportcolumns van de afgelopen twee jaar in het boek Souplesse.

Over zijn boek, maar vooral ook over de tijd en de momenten die voorbij zijn gegaan, vertelt hij in Nooit Meer Slapen.

Wilfried de Jong in gesprek met Pieter van der Wielen:'

Duizendpoot

Wilfried: "Als mensen zeggen 'jij doet zoveel verschillende dingen', dan denk ik toch dat er uiteindelijk één bron moet zijn. Ik speel graag met timing en met lef. Dat komt overal in terug: spelen op de bas en op het toneel staan. Ook interviewen, dat is de vraag stellen, die je eigenlijk niet durft te stellen. En het dan toch doen".

Zware zwarte dromen

Wilfried de Jong is een vrolijke man, met een zweem van energie over zich. Toch heeft hij ook een donkere kant in zich. "Ik heb heel mijn leven gehoord dat - als mijn gezicht neutraal is - dat ik dan treurig kijk. Maar zo voel ik het vaak niet."

Over de zwarte dromen die hij heeft de nacht vertelt hij:

"Ik heb de dood altijd boeiend en onbegrijpelijk gevonden. Ik vind het wel plezier om daarover te schrijven." In het abstracte, onbegrijpelijke voelt hij zicht huis. "Als ik iets niet begrijp kan ik blijven zoeken. Dat boeit me. Als het duidelijk en begrepen is, wordt het saai."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO. Dagelijks na middernacht komt er een kunstenaar, schrijver, muzikant, filosoof of theatermaker een uur lang vertellen over zijn werk en leven. Luister alle gesprekken terug via de podcast.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1