Cultuur & Media
KRO-NCRV

YouTube-video Neymar: 'Niet wrijven in de vlek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. YouTube-video Neymar: 'Niet wrijven in de vlek'

De Braziliaanse voetballer Neymar wordt aangeklaagd voor verkrachting. Als reactie daarop postte hij een zeven minuut durende Instagram video waarin hij verklaart onschuldig te zijn. Geen verstandige keuze denkt journalist Frénk van der Linden: "Je moet niet wrijven in de vlek."


"Je maakt de dingen alleen maar groter op zo’n manier," denkt Van der Linden. Volgens hem werkt de video contraproductief, omdat een beeld dat zich eenmaal gevestigd heeft in de hoofden van mensen, moeilijk te veranderen is.

Neymar toont in de video ook WhatsApp gesprekken met de vrouw. Uit die gesprekken blijkt dat zij ook na hun ontmoeting nog contact met hem zocht. Ze zegt met hem af te willen spreken en vraagt om souvenirs voor haar zoontje. "Dat wil niet zeggen dat ze niet misbruikt is," zegt Van Der Linden daarover.

Marco Kroon

Neymar publiceerde de video op zijn eigen Instagram, maar er zijn ook mensen die andere media opzoeken om hun onschuld te verklaren. Zo stond er vanochtend in De Telegraaf een interview met oud-militair Marco Kroon, waarin hij ontkent gewelddadig te zijn geweest tegen de politie. Van der Linden vindt dat je daar als journalist mee op moet passen.

Volgens hem is een een-op-een interview in zo’n geval niet de juiste vorm. "Ik snap de verleiding bij journalisten. Het is exclusief en voorpagina waardig. Maar het interview is als genre in mijn ogen geen vorm van waarheidsvinding, het te eenzijdig."

Ster advertentie
Ster advertentie