Cultuur & Media
KRO-NCRV

Peter R. de Vries en Ridouan T. bij Boulevard is 'amusement uit de onderwereld'

foto: RTL Boulevard /RTL screenshotfoto: RTL Boulevard /RTL screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries en Ridouan T. bij Boulevard is 'amusement uit de onderwereld'

"Dit is Peter R. de Vries ten voeten uit." Dat zegt Bert Huisjes in Spraakmakers in reactie op de uitzending van RTL Boulevard gisteren. "Dit is vakwerk van iemand die goed weet hoe hij de media moet bespelen met een saillant dingetje, maar eigenlijk stelt het niet zoveel voor."

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Bert Huisjes

Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat Nederlands bekendste misdaadverslaggever op de dodenlijst van één van de meest gezochte criminelen van Nederland staat: Ridouan T. Niets van waar, zei T. in Boulevard in een geschreven brief gericht aan De Vries.

Hoewel Huisjes niets wil afdoen aan de ernst van dreigementen aan het adres van journalisten, leek deze uitzending volgens de WNL-baas toch meer op amusement uit onderwereld. "Peter R. is een betaalde mede-presentator van Boulevard en hij had mooi nieuws over zichzelf. Hij serveert dat prachtig uit in de uitzending." Volgens Huisjes is De Vries zijn geld dubbel en dwars waard geweest voor RTL.

Misdaad als entertainment

Journalist Margriet Brandsma ziet de grens bij De Vries tussen journalistiek en show vervagen. "Dat gaat naadloos in elkaar over bij hem." Huisjes, die zelf jaren als misdaadjournalist voor het Algemeen Dagblad en de Telegraaf werkte, zegt dat misdaadjournalistiek ook een beetje show ís.

"Mensen vinden het buitengewoon spannend en het heeft een hoge entertainmentwaarde. Het gaat om leven en dood en het zijn vaak hele ingewikkelde steekspelletjes. Daarom is het zo populair."

Context bij de crimineel

Juist vanwege het feit dat de belangen groot zijn, had er volgens Huisjes wat meer duiding in de uitzending mogen zitten. Volgens de omroepbaas is Ridouan T. – als je justitie moet geloven – een hele zware jongen die een groot gevaar is voor de samenleving.

In de brief die T. aan De Vries schreef, zegt de topcrimineel al jaren fan te zijn van de misdaadverslaggever en vroeger als kind naar zijn programma’s te kijken. Huisjes: "Na de uitzending van gisteren kun je denken: wat een aardige vent is het toch!"

Ster advertentie
Ster advertentie