Cultuur & Media
NTR

Geertjan Lassche: 'Ik geloof niet in helden'

foto: Geertjan Lasschefoto: Geertjan Lassche
  1. Nieuwschevron right
  2. Geertjan Lassche: 'Ik geloof niet in helden'

Documentairemaker Geertjan Lassche won prestigieuze prijzen met zijn journalistieke reportages en documentaires. Nu is er de documentaire 'De erfenis van een verzetsheld', een ongeromantiseerd oorlogsverhaal over verzetsheld Johannes Post door de ogen van zijn kinderen. In Kunststof vertelt Lassche over de documentaire.

Quote

Ik heb een sterkte behoefte om beelden te kantelen

Geertjan Lassche

"Ik geloof niet in helden. Ik geloof wel in heldendaden, maar niet in eendimensionale helden. Ik ben zeer geïnteresseerd in mensen en onderzoek ze graag. Ik ben nog nooit een echte held, een eendimensionale held tegengekomen. Wel heldendaden."

"Ik heb een sterkte behoefte om beelden te kantelen. Omdat ik denk te weten dat alles twee kanten heeft. Ik laat graag de grijstinten zien. Ik geloof heel erg in de meest optimale werkelijkheid, die in de context zit. Ik ben niet van het verhaal via het conflict. Wel via de schuring. Het zijn die grijstinten. Ik zie altijd wel een enerzijds en een anderzijds."

Twee werelden

De documentaire lijkt veel over de maker zelf te zeggen, omdat Lassche eigenlijk de twee werelden laat zien waar hij ook in staat. Aan de ene kant zijn woonplaats Rouveen en aan de andere kant de filmwereld. "Ik pendel tussen twee werelden. En er zijn wel mensen die zeggen, moet je eens kiezen. Tegelijkertijd heeft dat pendelen mij ontzettend veel gebracht. Het houdt mij dicht bij de grond. De vraag is altijd, levert het je wat op of is het laf. Maar ja, ik kom er weer op terug, ik ben geen conflictmens, ik hou van verbinden."

"Ik denk dat ik er in mijn werk heel veel baat bij heb, maar dat het me persoonlijk af en toe dwars wel zit. Pendelen tussen twee contrasten vreet wel energie. Praktisch en mentaal. Maar ik ken geen eenduidige waarheid. Ik geloof is een soort optimale werkelijkheid, maar ik zou overal een vraagteken bij kunnen zetten. Dat zou je ook een eeuwige worsteling kunnen noemen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie