Cultuur & Media
BNNVARA

De Mol in België is spannender dan in Nederland en dit is waarom

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Mol in België is spannender dan in Nederland en dit is waarom

Het origineel is beter? Dat geldt, als het aan Elger van der Wel en Nelleke Poorthuis van de podcast Trust Nobody ligt, zeker voor de Belgische versie van Wie is de Mol genaamd De Mol. Alles is anders: onbekende kandidaten en spannendere opdrachten. In De Nieuws BV praten kenners Elger en Nelleke met presentator Gilles De Coster over De Mol van onze Zuiderburen.

De Mol is de oerversie van de Nederlandse Wie is de Mol. Nederland is één van dertig landen die een eigen versie van De Mol hebben gemaakt. Het verschil? De Belgische productie is gelaagd en zoekt naar uitersten. In Nederland weet de mol van tevoren dat hij of zij de saboteur van het spel wordt, maar in de Belgische variant werd de mol dit jaar pas tijdens de eerste aflevering gekozen. Dit is één van de vele acties waardoor kijkers De Mol spannender vinden dan de Nederlandse variant.

Maar hoe selecteer je nou een mol middenin de eerste aflevering, zonder dat de kijkers thuis of de andere spelers het doorhebben? Presentator Gilles De Coster legt het uit: ''We hadden drie kandidaten in ons hoofd geselecteerd waarvan we dachten, jullie zijn onze lievelings mollen. Zij hebben dat voor de ogen van iedereen te horen gekregen, zonder dat ze dit kenbaar mochten maken.''

Alle kandidaten kregen een scherm te zien, de drie potentiële mollen met de tekst 'jij wordt misschien de mol', de overige kandidaten kregen de boodschap 'jij wordt niet de mol'. De mol is niet voorbereid en moet goed kunnen improviseren. Ieder jaar verzint het programma weer een andere manier om de fans te verrassen.

De podcast Trust Nobody

Elger van der Wel en Nelleke Poorthuis maken samen met Mark Versteden de podcast Trust Nobody, een podcast waarin ze de gebeurtenissen uit iedere aflevering van Wie is de Mol bespreken. De podcastserie begon in Nederland, maar inmiddels analyseren ze ook de Belgische afleveringen. ''We hebben nog steeds de meeste luisteraars afkomstig uit Nederland, maar inmiddels is 12% van onze luisteraars Belgisch'', vertelt Elger. Ook Nelleke is onder de indruk van De Mol, ''de opdrachten zijn leuker, beter, spannender en meer gelaagd.''

Gilles luistert ook naar de podcast-serie van Elger en Nelleke. Via Twitter ontdekte hij de podcast. ''Wij zijn ook dankbaar voor de podcast, het versterkt elkaar. Je hebt bij dit programma een fanbase en makers die elkaar respecteren.'' Want ook in België leeft De Mol enorm en online zijn er diverse forums te vinden waar 'Molloten', de bijnaam voor fans van het programma, hun theorieën delen.

Presentator Gilles de Coster: "Nooit van mijn leven zou ik zelf mee doen met De Mol"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie