appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Isa Hoes openhartig over moederschap

Isa Hoes
woensdag 27 maart 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Actrice en scenariste Isa Hoes selecteerde in haar nieuwe boek 'Het is je moeder' de mooiste moederfragmenten uit de Nederlandse literatuur. Een bundel over moederschap en alle verwachtingen die daarbij komen kijken. Kunststof staat de hele week in het teken van de Boekenweek en had een gesprek met Isa Hoes.

Isa Hoes in Kunststof

Moederschap

Iedereen heeft er (minstens) één. Zonder kom je niet ter wereld, zonder besta je niet. Dit feit blijft overeind staan: je moeder heeft je het leven geschonken. Niet gek, daarom, dat moeders zo’n grote rol spelen in de literatuur. 

Wat is Isa Hoes zelf voor een moeder? Hoes vroeg het haar dochter en kreeg als antwoord:"Jij vindt het heel belangrijk dat ik word wie ik ben. Dat ik mag zijn wie ik ben." "Doen dacht ik, ja dat klopt", beaamt Isa.

Ik heb nooit bedacht dat ik in mijn eentje heel graag kinderen wilde

Isa Hoes

Hoes brak door als schrijver met het boek 'Toen ik je zag', over haar leven met acteur Antonie Kamerling, die in 2010 overleed. Hoe is het om een alleenstaande ouder te zijn? Hoes vertelt: "Ik vind het pittig. Je hebt natuurlijk allerlei voordelen: geen discussies, ik mag het helemaal op mijn manier doen. Dat is heel overzichtelijk. 

Maar ik heb nooit bedacht dat ik in mijn eentje heel graag kinderen wilde. Dat wilde ik graag met Antonie. Daarnaast vind ik het voor de kinderen heel moeilijk dat ze geen vader hebben. Ik was me er heel erg van bewust, ze moeten het echt met mij alleen doen."

En je moet blijven leven. "Ja dat vond ik ook heel pittig", zegt Hoes. "Ik moet blijven leven, dat besef kwam meteen. Het kan niet anders dan dat het een andere moeder van me heeft gemaakt. Maar ik weet ook niet wat voor moeder ik anders was geworden. Ik denk wel dat het me een begripvoller heeft gemaakt."

Isa Hoes over ouderschap

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1