appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Yoko Ono heeft te weinig credits voor Imagine gekregen'

ANP
dinsdag 12 maart 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

We gaan terug in de tijd, naar 26 maart 1969: Yoko Ono en John Lennon verbleven een week in het Amsterdamse Hilton hotel. Liggend in hun bed stonden ze de internationale pers en anderen te woord om hun boodschap van vrede uit te dragen. Morgen besteedt Andere Tijden aandacht aan deze 'Bed-in'. Maar, eerst een voorproefje bij De Nieuws BV met maker Jan van Galen en Beatle-fan Constance Vrijdaghs.

Programma item: 0

John Lennon en Yoko Ono waren op huwelijksreis. Van Galen: "Maar Yoko Ono was ook een performance artist, zij hoorde bij de Fluxus-beweging. Ze had Lennon geheel aan haar zijde gekregen. En dat was verrassend want Lennon was eigenlijk helemaal geen vredesapostel. Maar hij had een nieuwe partner in crime gevonden en dat was Yoko".

Love and peace

Het is nooit helemaal gezegd door één van de twee, maar de bed-in past helemaal bij de performance gedachte van Yoko Ono. Van Galen: "De bed-in paste heel goed in de tijdsgeest, dat was van love and peace. En dat doe je in bed, dat was fantastisch bedacht". En zo lagen ze daar een week in het Hilton. Verschillende mensen kwamen op bezoek.

Jan van Galen

Lennon was eigenlijk helemaal geen vredesapostel.

Onder die bezoekers was de toen 16-jarige Constance Vrijdaghs. 20 minuten zat zij op bed bij Yoko Ono en John Lennon, een droom voor de grote Lennon-fan. Vrijdaghs: "John tikte met zijn hand op het bed en zei 'welcome, come and sit down.' Nou, dat liet ik mij geen twee keer zeggen." Ze spraken over waarom ze in Amsterdam waren, rookten een sigaret en de tijd tikte voorbij.

'Imagine'

Er was zowel lof als negativiteit rondom de bed-in actie van Lennon. De andere Beatles bijvoorbeeld, begrepen het niet. Van Galen: "Dat is het mysterieuze van het verhaal als je erop terugkijkt. Wat heeft het nu betekend? Dat is heel fascinerend. In bed liggen stelt niet zoveel voor maar omdat hij een Beatle was en omdat hij omstreden was voor zijn keus voor Yoko Ono, en deze vrouw die er een art movement van maakte, werd het bijzonder."

Van Galen: "Er wordt heel verschillend over gedacht. Maar wat je in ieder geval kan zeggen, zo sta ik er zelf ook in, het heeft uiteindelijk iets opgebracht wat belangrijker is. En dat zijn de songs 'Give Peace a Chance' en 'Imagine'. 'Imagine' is er echt uit voortgekomen en is ook echt een gedachte van Yoko Ono, die te weinig credits ervoor heeft gekregen. Dat is er zeker van overgebleven".

Constance Vrijdaghs zat 50 jaar geleden bij John en Yoko op bed

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1