Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ethische code voor Facebook: 'Welke ethiek moeten we dan aanhouden?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ethische code voor Facebook: 'Welke ethiek moeten we dan aanhouden?'

Is een verplichte ethische code voor Facebook de oplossing om de verspreiding van nepnieuws en misbruik van gegevens door het bedrijf, tegen te gaan?

NTR-hoofdredacteur Paul Römer ziet niets in een verplichte code zoals wordt voorgesteld in een Brits rapport wat maandag verscheen. Want welke ethiek moet dan worden aangehouden, vraagt hij zich af in Spraakmakers. "Is dat de Ethiek van de Amerikanen, Britten, Chinezen of Nederlanders?"

Vijfhonderd jaar oude billen

Römer geeft het voorbeeld van een interactieve documentaire die de NTR maakte over een schilderij De tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Op het vijfhonderd jaar oude schilderij waren blote billen te zien. Dit ging de ethische code van YouTube te ver en de uitzending mocht niet op het medium worden getoond. "Dit was de Amerikaanse ethische code van YouTube", zegt hij. "De ethiek verschilt per land en ook per tijd. Want wat veertig jaar geleden maatschappelijk kon, hoeft nu niet te kunnen en andersom."

Medialogica-journalist Hansje van de Beek vindt een verplichte ethische code wél verstandig. "Het is duidelijk dat Facebook het zelf niet kan", zegt ze. Ze is benieuwd naar wat de inhoud zou moeten inhouden. "Internet is een open plek en dat moet het blijven, maar hoe Facebook met de gegevens van gebruikers omgaat is discutabel", aldus Van de Beek. Ze kaart aan dat een medium als Facebook zich ook aan de wetten moeten houden. "Er moet eerst met de wet worden geslagen, voordat er een ethische code moet komen."

Ethische code slap

"Als je een code ethisch noemt, dan wordt het slap en is er makkelijk onderuit te komen", vindt schrijver en journalist Hans Aarsman. Hij is juist voor een hard beleid: er zou een juridische code moeten komen. Want dit houdt geen ruimte open voor het bedrijf.

Ster advertentie
Ster advertentie