Cultuur & Media
BNNVARA

In de beste speech van maart voert menselijkheid de boventoon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In de beste speech van maart voert menselijkheid de boventoon

Er is veel aandacht voor de humanitaire crisis in Gaza en voor antisemitisme deze maand, viel het speechpanel van De Nieuws BV, bestaande uit Jurjen van den Bergh van Campagnebureau De Goede Zaak en Julia Wouters van Leading Women, op. Zij zetten de drie beste speeches van de maand maart over dit onderwerp op een rij.

3. Itay Garmy (Volt) in de Amsterdamse gemeenteraad over antisemitisme

Tijdens een debat in de Amsterdamse gemeenteraad over de demonstraties bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, hield de van origine Israëlische Garmy volgens Wouters een speech met een 'genuanceerd, menselijk standpunt'. Garmy roept volksvertegenwoordigers op verantwoordelijkheid te nemen.

"Je voelt aan hoe hij deze speech brengt hoe spannend het is om je hierover uit te spreken", vult Van den Bergh aan. Wat Van den Bergh aantrekkelijk vindt aan de speech is dat Garmy serieus opkomt voor het protestrecht en dat hij zich verzet tegen mensen die een nummertje maken van de demonstratie. "En hij brengt in beeld wat antisemitisme doet in de samenleving."

Wat de speech volgens Van den Bergh mist, is de andere tendens in het land. "Die van de groeiende groep Nederlanders die een staakt-het-vuren wil en die zich eigenlijk door het kabinet moreel niet gehoord voelt." Van den Bergh zou van Garmy een scherpe definitie willen horen, want niet elke kritiek op het handelen van Israël is antisemitisme. "En op dat punt in het debat zijn we nu wel aangekomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Regisseur The Zone of Interest Jonathan Glazer wint Oscar en speecht over Gaza

De film die Jonathan Glazer regisseerde, The Zone of Interest, gaat over het dagelijkse leven van het Duitse gezin van de kampcommandant van het concentratiekamp Auschwitz, dat tijdens de oorlog naast het kamp woonde. Glazer wint een Oscar voor de beste buitenlandse film en tijdens zijn speech durft hij het, als joods-Engelse filmmaker, te hebben over ontmenselijking in Gaza.

Wouters: "Hij heeft het in de meest brede zin over dat als je mensen niet meer als mensen ziet, dat tot vreselijke dingen kan leiden. Zijn recht van spreken wordt ook heel erg vergroot omdat hij in zijn film (...) laat zien dat de Holocaust en het industriële daarvan met niets te vergelijken is. Het is waanzinnig knap, in deze speech zit alles."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1. Alexandria Ocasio-Cortez over de hongersnood in Gaza en de reactie van de regering op de crisis

Een lieveling van het speechpanel is de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez. Ze wordt niet eens meer genomineerd vanwege haar constante kwaliteit, vertelt Wouters. Maar om deze speech, over de hongersnood in Gaza, konden ze niet heen. "Dit is een echte speech. Ze weet boven het krakeel uit te stijgen als het over dit conflict gaat. Zij daalt af naar het moment dat je als mens in kan grijpen om het te voorkomen. Het gaat over menselijkheid", aldus Wouters.

Ocasio-Cortez heeft meerdere speeches over Gaza gehouden, maar deze is volgens Van den Bergh het effectiefst. Dat heeft volgens hem ook te maken met timing. "De speech is vijf dagen geleden gehouden, op het moment dat de VS begon te schuiven in hun onvoorwaardelijk steun aan het kabinet Netanyahu." Van den Bergh vult aan dat Ocasio-Cortez goed de ruimte pakt. "Democratische kiezers willen echt horen dat je de mens ziet, dat er een staakt-het-vuren in zou moeten zitten en dat de VS moet inzetten op een vreedzame oplossing, en zij doet dat."

In haar speech verwijst Ocasio-Cortez naar Joe Biden, en volgens Van den Bergh krijgt zij het voor elkaar om aan kiezers te laten zien dat Joe Biden een mens is, die ze steunt als hij mee gaat in deze stappen. "Het is cruciaal voor zo'n brede democratische partij dat Ocasio-Cortez een verhaal van vrede vertelt en hen meeneemt richting de oplossing."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie