Cultuur & Media
KRO-NCRV

Terwijl Frans Bauer zich in China verwonderde, werden makers van Medialogica slachtoffer van censuur

foto: YouTube/Avrotrosfoto: YouTube/Avrotros
  1. Nieuwschevron right
  2. Terwijl Frans Bauer zich in China verwonderde, werden makers van Medialogica slachtoffer van censuur

De makers van het televisieprogramma Medialogica zijn tijdens het maken van een aflevering over de invloed van China slachtoffer geworden van censuur. Dat vertelt eindredacteur Marc Josten in Spraakmakers.

De uitzending van zondagavond ging over de lange arm van president Xi Jinping. De programmamakers wilden in de uitzending ook een nieuwsassistent aan het woord laten: iemand die zorgt dat een correspondent informatie krijgt uit 'de binnenkamers' van China en bovendien assisteert bij taalproblemen.

Gevaar

''Een ex-nieuwsassistent deed tegenover ons een boekje open over hoe dit soort assistenten onder druk worden gezet door het regime'', vertelt Josten. ''Een week voor de uitzending kregen we het verzoek om dat fragment te schrappen, omdat het uitzenden de familie van de geïnterviewde ernstig in gevaar zou brengen."

Eindredacteur Josten ging met pijn in het hart akkoord met dat verzoek. ''Ons verhaal is daarmee onderwerp geworden van zelfcensuur'', zegt hij. ''Als journalist vind ik dat verschrikkelijk.''

Culturele onwetendheid

Dit weekend was er bij de publieke omroep ook een ander programma over China te zien. Naar de belevenissen van Frans Bauer en zijn vrouw Mariska in het land keken zaterdagavond bijna 1,4 miljoen mensen.

Al voor de eerste aflevering klonk er veel kritiek op de serie: Bauer zou de zoveelste BN’er zijn die op reis wordt gestuurd om een programma te maken. Ook in de Volkskrant komt het programma er in een recensie niet goed vanaf. Zo noemt tv-recensent Haroon Ali het programma ''een verheerlijking van culturele onwetendheid''.

Bert Huisjes is het als hoofdredacteur van Omroep WNL niet eens met de kritiek en noemt Bauer een ''begaafd televisiemaker''. ''Hij geeft op een toegankelijke manier een inkijkje in de Chinese cultuur'', aldus Huisjes. ''Ik heb er met plezier naar gekeken.''

Ster advertentie
Ster advertentie