Cultuur & Media
KRO-NCRV

Docu Sylvana Simons: 'Je hoopt dat iemand een arm om haar heen slaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docu Sylvana Simons: 'Je hoopt dat iemand een arm om haar heen slaat'

Sylvana Simons: demon of diva werd gisteravond uitgezonden op NPO2. In de documentaire wordt de politica van Bij1 gevolgd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. In de uitzending is onder andere te zien dat Simons veel bedreigingen en verwensingen moet incasseren in haar leven.


Volgens Wouter de Winther, chef van de parlementaire redactie bij De Telegraaf, mist Simons liefde en steun, zo zegt hij in Spraakmakers. "Je hoopt dat iemand een arm om haar heen slaat en iets leuks met haar gaat doen in de avond." Volgens De Winther is Sylvana Simons een persoon die met alle macht haar politieke verhaal probeert te vertellen maar daar enorm in belemmerd wordt. "Ze moet haar boodschap natuurlijk uitdragen onder de verschrikkelijke omstandigheden van racisme. Juist als dat je overkomt hoop je dat iemand haar bijstaat."

Politieke boodschap overbrengen

Volgens communicatieadviseur Julia Wouters is Simons na het moment met Simek in De Wereld Draait Door, actievoerder geworden en kan ze niet meer terug. "Zij kan nooit meer de presentatrice worden van een leuk tv-programma, zoals ze eerder deed." In de documentaire is ook te zien hoe Simons vaak in felle discussies belandt met (politieke) tegenstanders. Wouters denkt dat daardoor Simons haar politieke boodschap niet altijd effectief over het voetlicht weet te brengen. "Er zijn effectieve manieren om gelijk te krijgen dan haar aanpak. Maar ik snap haar verbetenheid zeker."

Wouter de Winther is het daar mee eens. "Dit is niet de manier om een politieke boodschap te verkondigen en dat is toch wat je wil als politicus." Ondanks dat Simons veel bedreigingen en verwensingen te verwerken krijgt kan ze volgens De Winther mensen tegen zich in het harnas jagen met haar uitspraken. "Nu is het zo heftig geworden, dat mensen daar aanstoot aan nemen. En als politicus moet je toch proberen zoveel mogelijk mensen voor je te winnen."

Ster advertentie
Ster advertentie