Cultuur & Media
NTR

Martha Claeys wint Socratesbeker 2024

foto: Anne Lucassen
  1. Nieuwschevron right
  2. Martha Claeys wint Socratesbeker 2024

Martha Claeys (1994) wint met haar boek Trots. De filosofie van een emotie de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2023. Dat is zojuist in een speciale uitzending van Kunststof bekendgemaakt. Claeys is daarmee de jongste winnaar en pas de derde vrouw in de geschiedenis van de Socratesbeker, die sinds 2002 wordt uitgereikt.

Uitreiking Socratesbeker - Kunststof

Het winnende boek

Het winnende boek Trots is het debuut van Martha Claeys, waarin ze de betekenis van de emotie trots ontrafelt. Ze onderzoekt hoe trots van invloed kan zijn op ethische kwesties en beschrijft de verschillende houdingen die ten grondslag liggen aan trots – zelfwaardering, zelfrespect en zelfliefde. Terwijl de filosofe begon met een negatieve blik op trots, als bron van polarisatie en strijd, ontdekte ze gaandeweg dat trots ook een belangrijke rol speelt in de emancipatie van minderheden.

Claeys onderzoekt als schrijver en spreker hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze is columnist voor Sampol, recensent filosofie bij Trouw en maakt samen met Lotte Spreeuwenburg de filosofische podcast Kluwen.

'Dicht bij het alledaagse leven'

Juryvoorzitter Pieter Pekelharing (voormalig docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam) over de winnaar en haar boek: "Martha verdient de prijs omdat ze met haar filosofie heel dicht bij het alledaagse leven staat en een emotie bespreekt die ieder van ons aangaat, waar je ook vandaan komt of naartoe gaat. Ze doet dat op een wijze waarop haast ongemerkt een boekenkast vol filosofisch werk over dat onderwerp voorbij komt, zonder ook maar iets aan de oorspronkelijkheid en frisheid van haar persoonlijke en analytische stijl af te doen. Dit is een filosofisch publieksboek waarvan je er het liefst vele zou willen hebben."

Shortlist

De jury koos het boek uit een shortlist van vijf boeken. Daarop stonden: Doe zelf normaal door Maxim Februari, Limitarisme door Ingrid Robeyns, Nieuwe lichamelijkheid door Jenny Slatman, Schoonheid door Stéphane Symons en dus Trots door Martha Claeys. Luister hier het gesprek met de genomineerden en de bekendmaking van de winnaar terug.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie