Cultuur & Media
VPRO

Frits van Oostrom wint Libris Geschiedenis Prijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits van Oostrom wint Libris Geschiedenis Prijs

Het was de gedoodverfde winnaar. Zijn studieuze boek waaraan de auteur een tiental jaren werkte is ook het winnende boek geworden. Historicus Frits van Oostrom kreeg in OVT, het NPO radio 1-programma, de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor zijn monografie Nobel Streven. Het boek, verschenen bij uitgeverij Prometheus, is een studie over het onwaarschijnlijke maar werkelijk geleefde leven van de laatmiddeleeuwse ridder Jan van Brederode.

Van Oostrom ontving de prijs van 20.000 euro in dankbare blijmoedigheid. De historicus hoopt dat de uitverkiezing de aandacht voor de door hem bestudeerde tijd, de vaak verkeerd begrepen middeleeuwen, zal doen vergroten.

Juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem prees van Oostrom om zijn boek dat ons in het hart van de Middeleeuwen brengt. Uit het juryrapport: "Frits van Oostrom weet de Middeleeuwen op een meeslepende manier tot leven te wekken. Een voor de meesten onbekende hoofdfiguur blijkt een ongelooflijk avontuurlijk leven te hebben gehad. Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Heel knap laat Van Oostrom bovendien aan een groot publiek zien hoe je met historische bronnen omgaat. Een rijk en inspirerend boek."

Shortlist

De andere genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs waren:

De sigarenfabriek van Isay Rottenberg - Hella en Sandra Rottenberg - Uitgeverij Atlas Contact.

Koloniale oorlogen in Indonesië - Piet Hagen - Uitgeverij De Arbeiderspers.

Thorbecke wil het - Remieg Aerts – Uitgeverij Prometheus.

De toren van de Gouden Eeuw - Gabri van Tussenbroek – Uitgeverij Prometheus.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland. De prijs wordt elk jaar uitgereikt en werd verleden jaar gewonnen door Carolijn Visser met haar boek Selma, over een Hollandse familie tijdens de Culturele Revolutie.

OVT iedere zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur

OVT is hét programma over geschiedenis. Op zondagochtend is het VPRO-programma te beluisteren op NPO Radio 1 en altijd terug te beluisteren als podcast. Like OVT op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie