Cultuur & Media
BNNVARA

Niemand in de Stad: deze film moet je zien op het NFF

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niemand in de Stad: deze film moet je zien op het NFF

Dit jaar wordt het startschot van het Nederlands Film Festival gegeven met de première van Niemand In De Stad. De film van regisseur Michiel van Erp gaat over drie vrienden die lid zijn van het Amsterdamse Corps en die met vallen en opstaan hun weg naar volwassenheid proberen te vinden. Daarover vertellen schrijver Phillip Huff en hoofdrolspelers Minne Koole en Jonas Smulders in De Nieuws BV.

Van boek naar film

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Huff. Het verhaal bewerken tot een film bleek een lastige taak voor Marni Blok en Huff, een letterlijke verfilming van het boek zou namelijk een tien uur durende film worden. Huff: ''Daarnaast was Michiel van Erp heel uitgesproken in wat voor hem de belangrijkste onderwerpen waren van het verhaal. De vriendschap tussen de jongens onder elkaar, de band die ze hebben met hun vaders en de verwachtingen van hun vriendinnen staan centraal gedurende de film.''

Quote

Michiel zei vervolgens dat ik wel de beste moest kiezen en niet de gene die het meeste lijkt. Toen was ik af

Philip Huff

Huff werd gedeeltelijk betrokken tijdens de casting maar vertelt lachend dat dit geen succes was. ''Ik mocht van Michiel een keertje meekijken naar de castingsfilmpjes van de vrouwen. Na vijf audities vroeg Michiel mij wie ik het meest geschikt vond. Ik wees de jonge vrouw aan die ik het meest vond lijken op het personage in mijn hoofd. Michiel zei vervolgens dat ik wel de beste moest kiezen en niet de gene die het meeste lijkt. Toen was ik af.''

Vers van de Toneelschool

Minne Koole was net klaar met de toneelacademie toen hij werd gevraagd voor één van de hoofdrollen in de film. Hij is in iedere scene van de film te zien. De chemie tussen de hoofdrolspelers is duidelijk zichtbaar in de film. En, het leuke is, deze is niet geheel geacteerd. Koole en Jonas Smulders kennen elkaar al sinds de basisschool en Koole kent hoofdrolspeler Chris Peters van de Toneelschool.

Quote

Michiel is gewoon heel erg goed dus daar voel ik totale vertrouwen en hij weet een sfeer te creëren van vrijheid en niet presteren

Minne Koole

Waar je bij andere films misschien wat meer op je kruisje moet staan en de tekst precies goed moet timen en zeggen, voelt Koole meer een soort vrijheid in de werkwijze van Van Erp: "Michiel is gewoon heel erg goed dus daar voel ik totale vertrouwen. Hij weet een sfeer te creëren van vrijheid en niet presteren."

Smulders: "Het grote verschil aan Michiel is dat je merkt dat hij een documentaire achtergrond heeft." Veel figuranten zijn bijvoorbeeld echte corpsleden en er is ook op de sociëteit gedraaid. "Daarin zit dus een bepaalde echtheid", legt Koole uit.

Verdiepen op de sociëteit

Er zit veel naakt in de film. Maar ondanks dat het zijn eerste grote rol was, had Koole daar geen moeite mee: "Ik voelde me heel veilig, maar morgen zie ik het op het grote scherm met heel veel mensen erbij, dan praat ik misschien anders."

Quote

Het is heel tof in ons vak dat je op deze manier een soort vrijbrief krijgt om een wereld in te duiken

Jonas Smulders

Voordat ze gingen filmen zijn Koole en Smulders bij het corps langs geweest om te kijken hoe dat leven eruit ziet. Smulders: "Het is heel tof in ons vak dat je op deze manier een soort vrijbrief krijgt om een wereld in te duiken. Dus we zijn op de sociëteit geweest en in een paar huizen. Dan heb je de vrijheid om allemaal vragen te stellen." En dat vonden de corpsleden ook heel leuk, vult Koole aan: "Zij waren heel erg geïnteresseerd en wilden graag helpen. Maar ook vertellen over wie ze zijn en hoe ze denken."

27 september gaat de film in première op het NFF. Vanaf volgende week donderdag is de film te zien in de bioscoop bij jou in de buurt.

Niemand in de Stad opent morgen het Nederlands Film Festival

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie