Cultuur & Media
VPRO

Viktor&Rolf behoren tot ons nationale erfgoed

foto: ANP - Remko de Waalfoto: ANP - Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Viktor&Rolf behoren tot ons nationale erfgoed

De overzichtstentoonstelling van Viktor&Rolf in de Rotterdamse Kunsthal kreeg in de dagbladen Trouw en NRC Handelsblad zeer positieve recensies. Voor de rubriek Oordeel Zelf stuurde Nooit Meer Slapen verslaggever Karen Al naar Rotterdam om aan het publiek te vragen wat zíj vinden van Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years.

Verslaggever Al zelf is enthousiast: "Je komt binnen in een donkere ruimte waar je eigenlijk meteen heel veel ontwerpen van Viktor&Rolf ziet. Die zijn prachtig uitgelicht. Het voelt een beetje alsof je in een Wonderkamer terecht komt, waar je eigenlijk niet mag zijn, wat echt heel speciaal en bijzonder is. Je loopt door de jaren van Viktor&Rolf heen."

Nog steeds relevant voor jongere generaties

In de Kunsthal sprak Al met Thierry-Maxime Loriot, de curator van de tentoonstelling. Loriot maakte eerder een tentoonstelling over modeontwerper Jean Paul Gaultier. Volgens hem behoren Viktor&Rolf tot het nationale erfgoed van ons land en staan zij op dezelfde hoogte als iconen Coco Chanel, Christian Dior en Yves Saint Laurent. "The interesting thing is that they are still very relevant to the young generation."

Shows als performances

Volgens Al zijn Viktor&Rolf te zien als 'een soort voorbereiders', zonder wie bijvoorbeeld modeontwerper Iris van Herpen er niet had kunnen zijn. Viktor&Rolf zijn echte Fashion Artists en geen modeontwerpers pur sang. Ze zoeken echt de grens op tussen de mode en de kunst. Heel vaak zijn het statements, reacties op dingen die in de samenleving spelen. Vaak ook een reactie op de modewereld zelf, waar ze een haat-liefdeverhouding mee hebben. Hun shows kun je zien als echte performances.

Quote

Alle bloed, zweet en tranen zijn er als het ware tussenuit gegumd.

Viktor&Rolf over de tentoonstelling in De Kunsthal

Bijna als een bouillonblokje

Viktor&Rolf zijn enorm trots op de tentoonstelling. "Alle bloed, zweet en tranen zijn er als het ware tussenuit gegumd. Je loopt echt door de hoogtepunten heen. Het is een beetje als een bouillonblokje bijna. Het is een heel gecondenseerde ervaring."

En wat vindt het publiek?

Het publiek vindt de tentoonstelling "echt super, je kan eindelijk zien wat voor materialen zijn gebruikt" en ook "heel mooi ingericht". De tentoonstelling laat vooral de latere collecties van Viktor&Rolf zien, maar ook het werk dat het duo heeft gemaakt voor Madonna en andere bekendheden.

Nu te zien: online documentaire Close Up

Zo lang de tentoonstelling loopt is de Close Up-documentaire Viktor & Rolf: Because We're Worth It! (2005) van Femke Wolting te zien op de website van AVROTROS. De tentoonstelling in de Kunsthal is nog te zien tot en met 30 september.

Ster advertentie
Ster advertentie