Binnenland

6 tips om te voorkomen dat je telefoon in brand vliegt

foto: Radar Radiofoto: Radar Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. 6 tips om te voorkomen dat je telefoon in brand vliegt

[AVROTROS] Je bent aan het werk en ineens ontploft je telefoon. Hoe kan dat en is er sprake van een incident? Wat zijn veilige manieren om je telefoon op te laden? Radar geeft tips.

6 tips om te voorkomen dat je telefoon in brand vliegt

Nynke Bakker werkt in een bakkerij en terwijl ze rustig aan het werk was hoort ze ineens 'boem'. Wat blijkt? Haar telefoon is ontploft en ligt te branden terwijl hij op dat moment nog aangesloten is op de oplader die in het stopcontact zit. Nynke besluit de oplader uit het stopcontact te halen en hoopt daarmee dat haar telefoon stopt met branden. Dat blijkt niet het geval en dus gooit ze de telefoon aan het snoer op straat. Uiteindelijk lukt het om de vlammen te blussen door er een emmer water overheen te gooien.

'Valt niet binnen de garantie'

De telefoon van Nynke is een Samsung Galaxy S7 Edge. Ze kreeg de telefoon nieuw in de zomer van 2016 en in december 2017 is de smartphone ontploft. Anderhalf jaar oud dus. Nynke zoekt contact met Samsung via Facebook Messenger en na een maand communiceren en technisch onderzoek naar haar telefoon, krijgt ze het teleurstellende bericht dat deze schade niet onder de garantievoorwaarden valt. De elektronicagigant zegt dat het toestel meerdere impactpunten heeft waardoor de batterij is gaan oververhitten tijdens het opladen. "Doordat het toestel gebruikersschade bevat, valt dit niet binnen de garantievoorwaarden die Samsung hanteert."

Brandende telefoons zorgen voor gevaarlijke situaties

Samsung heeft een historie met telefoons die in de brand vliegen, erkent Tim Wijkman, onderzoeker bij techwebsite Telecompaper. "Tussen augustus en oktober 2016 ging het om de Galaxy Note 7." Die kon ineens in brand vliegen. "Die toestellen zijn uiteindelijk teruggeroepen en van de markt gehaald." Eigenaren van een Note 7 die de terugroepactie niet hadden gezien kregen te maken met een telefoon die ineens niet meer werkte. Samsung kon de telefoons op afstand namelijk deactiveren. De problemen rond de Note 7 hadden grote gevolgen voor luchtvaartmaatschappijen. "Luchtvaartmaatschappijen hebben de Note 7 destijds op de zwarte lijst gezet, omdat er ook een telefoon in een vliegtuig in brand is gevlogen. Deze toestellen mochten niet meer aan boord van een vliegtuig meegenomen worden."

Hoe kan een telefoon ontploffen?

Telefoons worden steeds geavanceerder en batterijen moeten steeds langer meegaan. Vrijwel alle batterijen in smartphones zijn lithium-ion. "Daarin vindt een chemisch proces plaats", zegt Wijkman. "In de behuizing zijn deze accu's stabiel en veilig, maar ze zijn erg brandgevaarlijk op het moment dat ze vervormd of doorboord worden." Telefoons kunnen ontploffen door een al dan niet goedgekeurde oplader waardoor het toestel onder een te hoge spanning komt te staan. "Ook door schade of een defect aan het toestel zelf, kortsluiting in de lader of een fabricagefout."

Wanneer is de schade ontstaan?

Over de Galaxy S7 Edge zijn geen eerdere incidenten bekend. Het is onduidelijk hoe Samsung heeft geconcludeerd wanneer de gebruikersschade is ontstaan: voordat de telefoon in brand vloog of op het moment dat Nynke de brandende telefoon uit de bakkerij op straat gooide. Wijkman zegt dan ook dat Samsung gelijk heeft op het moment dat een defect een directe relatie heeft tot de geconstateerde schade. "In dit geval is naar mijn inzicht niet vast te stellen of de gebruiksschade de toedracht is van dit incident."

Reactie Samsung

Samsung wil niet reageren in de uitzending, maar de perswoordvoerder zegt telefonisch het volgende tegen Radar in een reactie op dit incident. "We betreuren het ongemak van de klant en ook het feit dat ze een beschadigde en onbruikbare mobiele telefoon had. We zullen die in ieder geval vervangen voor een nieuwe. We hebben de schade ook op het specifieke apparaat onderzocht en onze technische experts zijn nog wel steeds van mening dat voorafgaand minder dan zorgvuldig het apparaat gebruikt is en daardoor de batterij is beschadigd. Als een mobiele telefoon (herhaaldelijk) val- en/of stootschade heeft opgelopen, is dat vast te stellen aan barsten in het scherm of butsen en deuken in de aluminium behuizing. Samsung noemt dat 'impactpunten'.

"Aan de foto's te zien is het toestel daarvoor al wel heel erg beschadigd geraakt, want je ziet aan de zijkanten overal heel veel kleine deukjes, die dan over een waarschijnlijk langere tijd zijn ontstaan. Het in brand vliegen is bijna zeker het gevolg van deze eerdere schade, maar omdat de smartphone in brand is gevlogen en daardoor niet meer voor verder onderzoek geschikt was, wordt een technische analyse heel erg moeilijk en kunnen we de oorzaak en het gevolg niet meer met absolute zekerheid aangeven. Het gaat wel echt om een geïsoleerd incident, maar omdat er toch een klein grijs gebied ontstaat hebben wij besloten om mevrouw toch tegemoet te komen en haar een nieuw toestel aan te bieden."

Lees hier de volledige schriftelijke reactie van Samsung

Tips om veilig je smartphone op te laden en brand te voorkomen

Om ontploffing en brand te voorkomen heeft Tim Wijkman van Telecompaper nog een aantal tips waar je op kan letten, aangevuld met een aantal tips van de brandweer.

  • Probeer zoveel mogelijk toezicht te houden. Behandel een apparaat dat opgeladen wordt hetzelfde als een brandende kaars. Die laat je ook niet branden als er geen toezicht op is.

  • Leg het toestel tijdens het opladen op een plek waar bij problemen geen andere objecten in brand kunnen vliegen om verspreiding van brand te voorkomen.

  • Laat nooit opladers in het stopcontact zitten als er geen apparaat mee opgeladen wordt.

  • Zorg dat een smartphone en de oplader tijdens het opladen hun warmte kwijt kunnen. Leg een toestel tijdens het opladen dus nóóit op of onder een brandbaar of isolerend materiaal zoals een dekbed, matras, kussen of stapel papier.

  • Gebruik de originele laadkabel en bijbehorende stekker.

  • Zorg ervoor dat de aansluiting van je smartphone schoon en stofvrij is.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie