Binnenland

Bekijk de voorbeelden: zo herken je een phishingmail

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bekijk de voorbeelden: zo herken je een phishingmail

[AVROTROS] Internetcriminelen zijn uit op je persoonlijk gegevens. Die proberen ze binnen te hengelen met e-mails die afkomstig lijken te zijn van een bank, winkel, supermarkt, incassobureau of creditcardmaatschappij. Ze lijken net echt, maar zijn het niet. Hoe herken je phishingmails?

Phishing is ontstaan door de woorden 'password' en 'harvesting' samen te voegen en betekent 'het oogsten van wachtwoorden'. Via een e-mail proberen internetcriminelen je te verleiden om je persoonlijke gegevens af te staan. Meestal moet je dan op een link klikken. De e-mails zien er precies zo uit alsof ze echt van het bedrijf zijn. Dagelijks krijgt Radar van oplettende consumenten dergelijke e-mails doorgestuurd.

Sommige phishingmails zijn bijna niet van echt te onderscheiden, maar er zijn ook een hoop slechte voorbeelden. Kijk allereerst naar het mailadres van de afzender. Dat ziet er vaak al schimmig uit. Vervolgens zal je zien dat de opmaak er best wel gelikt uitziet met het logo van het bedrijf en het juiste kleurschema. Dat wordt allemaal gedaan om de indruk te wekken dat het om een valide e-mail gaat.

'Je gegevens moeten worden bijgewerkt'

Dat is vrijwel altijd de reden van de e-mail. Via een 'speciaal formulier' moeten je gegevens worden bijgewerkt of geverifieerd worden. Er wordt dan ook in de e-mail gezegd dat dit via een beveiligde verbinding zal gaan, maar dat is natuurlijk niet zo. De link in de e-mail leidt je naar een onbeveiligde verbinding. Als je met je muis op de link zweeft verschijnt doorgaans het webadres waar de link naartoe gaat.

Download geen bijlagen

Soms wordt er gevraagd of je een bijlage wil downloaden of een programma wil installeren. Doe dit niet! Het gaat niet om malware of virussen. Dit is schadelijke software en die wil je niet op je computer.

Oplichters willen snel scoren

In de meeste mails wordt je gevraagd om snel te reageren, meestal binnen enkele dagen. Anders zouden er consequenties volgen, zoals het blokkeren van een rekening of creditcard. Door je op die manier bang te maken hopen de oplichters dat je snel klikt op de linkjes en zo jouw personalia binnen kunnen hengelen.

Taalgebruik is niet juist

Veel phishingmailtjes bevatten taalgebruik dat door een vertaalmachine of computer is vertaald. Dat leidt vaak tot vage zinsconstructies, halve woorden, onnodige spaties en creatieve vertalingen.

Banken vragen gegevens niet via e-mail

Een bank zal je nooit een e-mail sturen en vragen of je je persoonlijke gegevens wil verifiëren. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met je bank en vragen of ze je een e-mail hebben gestuurd.

Betaal niet aan de criminelen

In onderstaande voorbeelden zie je phishingmails van het CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau. Je zou twee aanmaningen hebben ontvangen "voor het overtreden van een verkeersvoorschrift". Je ziet dat er allemaal onnodige Enters in de mail staan, ook zie je halve woorden, zoals 'beslag legging'. Je krijgt natuurlijk nooit een e-mail van het CJIB, dat gaat altijd via de post. Daarnaast is de aanhef 'Geachte bestuurder' ook niet correct. Zo adresseert het CJIB haar post niet. De oplichters willen dat je op de link klikt, maar dat moet je dus niet doen. Je kan niet online betalen bij het CJIB.

Wil je meer weten hoe je phishingmails herkent? Lees dan dit artikel.

Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie